Srečanja z županom Ivanom Molanom, ki je potekalo v začetku januarja na Mostecu, so se udeležile tudi prostovoljke bizeljskega društva upokojencev, ki delujejo v projektu Starejši za starejše. Prostovoljke v sklopu projekta obiskujejo sokrajanke in sokrajane starejše od 69 let v svoji okolici, jih povprašajo o tem kako živijo in jim poskušajo organizirati pomoč, če jo potrebujejo.

Župan se je na srečanju zahvalil vsem prostovoljkam za njihovo delo, posebno zahvalo pa izrekel trem koordinatorkam projekta: Tinki Vahčič z Bizeljskega ter Mariji Radanovič iz DU Dobova in Ani Kalin iz DU Brežice. Zahvale je bila deležna tudi Ida Križanec, regijska koordinatorka projekta, ki je v letu 2017 prejela plaketo Državnega sveta kot ena od 14 najzaslužnejših prostovoljk in prostovoljcev v letu 2017.

Zbranim je bilo predstavljeno tudi delo večgeneracijskega centra, brezplačnih prevozov za starejše in novosti razpisa. Projekt Občuti svobodo vode je predstavila podžupanja Katja Čanžar in napovedala brezplačno vodeno vadbo za starejše, delo Večgeneracijskega centra Posavje – Brežice, ki ga izvaja ZPTM Brežice, v katerega se vključujejo tudi prostovoljke iz društev upokojencev pa Mihaela Kežman. Januarja začenjajo tudi s projektom Sopotniki, ki sta ga predstavila sodelavca zavoda Sopotnik, Anu Kahuna in Marko Zevnik. Prostovoljci v tem projektu izvajajo neposredno medsebojno pomoč, saj nudijo brezplačne prevoze po občini vsem starejšim, ki nimajo možnosti lastnega prevoza. Prostovoljci starejšim nudijo na podlagi vnaprejšnje rezervacije prevoze do zdravnika, trgovin, na obiske k prijateljem in na prireditve. Rezervacije za prevoze v občini Brežice sprejemajo na telefonski številki 041 744 947.

Vodja oddelka za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj Občine Brežice Patricia Čular je na srečanju predstavila tudi novost pri sofinanciranju programov in dela društev upokojencev  v občini Brežice. V letu 2018 bo za sofinanciranje vseh programov društev upokojencev v občini namenjen enoten razpis, kar bo poenostavilo in olajšalo pripravo vlog za prijavo na razpis.

Lea Babič