praznika.

slika (1)

V Bukovju je v hramu takratnega pomočnika komandirja Ludvika Divjaka, tik pod lovsko kočo,  bilo tajno skladišče orožja in streliva,  t.i. tajni depo so prenesli s Sromelj. Na prireditvi je Robert Perc, ki je slavnost vodil, poudaril,  da se je družina takrat odločila spoštovati domovino in tvegala marsikaj, levji delež bremena pa je bil ob aktivnem delovanju moža na ženi Ivanki in sinu Matjažu, hči pa je bila še premlada, da bi razumela.  Izpostavil je, da je prav, da ti trenutki ne utonejo v pozabo, tako Perc; «Šlo je za velika dejanja malih ljudi, njihove pogumne odločitve, pa tudi osebne stiske, dvome in strahove, ker je takrat ne glede na različne interpretacije, šlo zares«.
Na slovesnosti je številne navzoče  pozdravil podpredsednik Združenja Sever Posavje Milan Sušin, kot slavnostni govornik pa Albin Namestnik, ki je z Ludvikom Divjakom tudi odkril spominsko obeležje in zastavo, s katero je bilo prekrito, izročil ženi Ivanki.
V Posavju je že 12 tovrstnih obeležij, letos naj bi odkrili še eno, je povedal predsednik Združenja Sever Miha Molana, v bodoče pa bi radi pripravili zbornik spominov posameznikov in s tem prispevali k ohranitvi spomina.
Oba, tako  Divjak kot Molan, sta izpostavila razočaranost nad trenutnim stanjem v državi, za kar se leta 1991 niso borili in hkrati upanje, da se ti časi popravijo, oba pa pogrešata tudi več informiranja in izobraževanja o osamosvojitvenih dogodkih.  Poudarila sta, da to ni država, za katero so se polni idealov borili pred 20. Leti.
Ludvik Divjak je po prireditvi poudaril, da žal nimamo domovinskega čuta, pogreša ga tudi v šolah. Celo državnih zastav se ob praznikih ne izobeša, razočaran je, da tudi zakonodaja ni dosledna na tem področju.  Izrazil je upanje in pričakovanje, da se bo že po decembrskih volitvah marsikaj korenito spremenilo v smer, za katero so se žrtvovali in borili 1991. »To je prijazna država do vseh državljanov, v kateri bodo radi in s ponosom živeli«, je še dejal Divjak.

Na slovesnosti  so bili takratni načelnik Uprave za notranje zadeve Rajmund Veber, takratni pomočnik Albin Namestnik, delegacije veteranov iz Brežic, Krškega in Sevnice, predstavniki brežiškega Združenja slovenskih častnikov ter tudi borcev za vrednote NOB in praporščaki ter krajani.

Svečanost odkritja spominskega obeležja pri Divjakovih so lepšali kvartet policijskega orkestra, domači šolarji in Moški pevski zbor Bizeljsko. Slovesnost, ki sodi v program brežiškega prazničnega oktobra,  pa se je nato ponovila še pri družini Berstovšek v Brežicah.

S. Vahtarić

slika (1)

slika (1)

slika (1)

slika (1)

slika (1)

slika (1)

slika (1)

slika (1)

slika (1)

slika (1)

slika (1)

slika (1)

slika (1)

slika (1)

slika (1)

slika (1)

slika (1)

slika (1)

slika (1)

slika (1)

slika (1)

slika (1)

slika (1)

slika (1)

slika (1)

slika (1)