Pod imenom Sotla – Sutla so leta 2001 ljudje dobre volje ustanovili društvo slovensko – hrvaškega prijateljstva, ki na nek način kljubuje meji, ki je razdelila nekoč zelo povezane ljudi z obeh strani reke Sotle. Rdeča nit srečanj je teniški turnir. Prireditev je postala tradicionalna in se odvija letos že šestnajstič, priredijo jo pa enkrat v Zaprešiču, drugo leto na Bizeljskem.

Predstavnik Športne zveze Brežice Ivan Gerjevič je povedal, da sta bila pobudnika srečanja nekdanji brežiški župan Jože Avšič in nekdanji direktor hrvaškega radia Duško Radić, ki sta oba žal že pokojna. V tenisu se pomerijo nekateri znani športniki in politiki ter druge medijske osebnosti. Igrajo ga v dvojicah, ki jih sestavljata Slovenec in Hrvat, tako da tudi na ta način poudarijo druženje med obema narodoma.

Tokrat sta bila med igralci prvi podpredsednik OKS Janez Sodržnik in olimpionik Primož Kozmus. Stalni udeleženec srečanja je tudi prvi slovenski predsednik Milan Kučan s soprogo Štefko. Srečanje se je začelo z nastopom pihalnega orkestra Kapele. Pred žrebanjem parov teniškega turnirja, so prisotne nagovorili gostitelj Franc Šekoranja Sine, župan Ivan Molan, namestnik župana občine Zaprešić Damir Benčević, stalni udeleženec srečanja Jura Jurčec ter nekdanji predsednik Milan Kučan. Prireditev je povezovala Doroteja Lipej. Z loparji so se pomerili Aljaž Jerovšek, Renato Južnič, Slavko Merslavič, Janez SodržnikZlatko Ladovič, Duško Ilovar, Primož Kozmus in Ivan Gerjevič ter Marko Ljubičić (oče nekdanjega tenisača Ivana Ljubičića), Darko Horvatić, Darko Rem, Milan Novković, Milan Labus, Jura Jurčec, Zdenka Mesić in Sanja Bernardić. Zmagal je Aljaž Jerovšek. Igralci so v dar dobili nagrajena vina bizeljskih vinogradnikov. Ista so lahko tudi poskusili.

Nekateri udeleženci srečanja so se z avtobusom popeljali na panoramsko vožnjo s postankom pri družini Pavlin v Orešju in kleti penin Istenič v Stari vasi.

Lea Babič