letos ocenjevala šestindvajset kolačev. Podelili so tri bronasta, devetnajst srebrnih in štiri zlata priznanja. Posebna pohvala gre Erni Rožman, ki je že tretjič zapored osvojila zlato priznanje ter mladim dekletom in fantoma, ki so se v peki pridružili izkušenejšim gospodinjam in s tem dokazali, da se za obstoj te tradicionalne jedi ni treba bati. Za nemoten potek ocenjevanja je skrbela Milena Vranetič, koordinatorka projekta za zaščito bizeljskega ajdovega kolača, Marija Levak, svetovalka za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti ter članice društva in člani družine Balon.
Sodelujoče so s svojo prisotnostjo in spodbudnimi besedami počastili dr. Ivan Kreft z biotehniške fakultete v Ljubljani, Milena Rožman s kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto, izpostava Brežice, Mira Rajterič s krajevne skupnosti Bizeljsko, Branka Stergar z občinske turistične zveze in številni drugi obiskovalci. Prisotnim je nekaj besed namenila tudi predsednica društva kmetic Brežice Zdravka Kampijut, ki je pobudnica tega projekta.

V kulturnem programu so zbrane s petjem navdušili priznana glasbenika Elizabeta in Dragutin Križanič ter učenci osnovne šole Bizeljsko z mentorjem Vilkom Urekom, za dobro voljo pa je svoje dodala Pišečka Mica. Prireditev je tudi tokrat povezovala Nataša Šekoranja Špiler.

 

Ob pokušini razstavljenih kolačev in domači žlahtni kapljici so se obiskovalci sprehodili po priložnostni mini tržnici lokalnih pridelovalcev in si ogledali fotografsko razstavo Lee Babič.

 

L. Babič
Foto: L. Babič, B. Brečko

Video: Davor A. Lipej

 

Več fotografij iz razstave se nahaja v FOTOGALERIJI!

 

{vimeo}78701159{/vimeo}

 

Sedmo ocenjevanje in razstava bizeljskega ajdovega kolača Sedmo ocenjevanje in razstava bizeljskega ajdovega kolača Sedmo ocenjevanje in razstava bizeljskega ajdovega kolača Sedmo ocenjevanje in razstava bizeljskega ajdovega kolača Sedmo ocenjevanje in razstava bizeljskega ajdovega kolača Sedmo ocenjevanje in razstava bizeljskega ajdovega kolača