Na povabilo slovenske kmetice leta 2015 Lee Babič se je na srečanje, ki ga sicer tradicionalno organizira vsakokratna aktualna kmetica leta Slovenije pod okriljem Zveze kmetic Slovenije,  odzvalo okrog 100 kmetic iz vse Slovenije, med njimi tudi 8 slovenskih kmetic leta iz preteklih let. Prisrčno jih je sprejela na zbirnem mestu na parkirišču pod bizeljskimi gorcami, kjer jih je prijazno vabila na lep dan tudi glasba iz harmonike Slavka Mihelina. Po prijaznih dobrodošlicah gostiteljice Lee Babič, predsednice Društva kmetic Brežice Zdravke Kampijut in predsednice Zveze kmetic Slovenije Irene Ule, so se številne udeleženke razdelile v dve skupini, od katerih je prva odšla do doma družine Babič, druga pa v prostore večnamenskega doma, kjer je bila Leina fotografska razstava in pogostitev. Ogledale so si tudi pred kratkim urejen društveni prostor aktiva kmetic Bizeljsko. Od tod so odšle v farno cerkev Sv. Lovrenca, kjer je svoje dni služboval znameniti slovenski škof blaženi Anton Martin Slomšek. Tu jim je domači župnik Vlado Leskovar predstavil zanimivosti in zgodovino cerkve ter orisal škofovo življenje na Bizeljskem. Ogledale so si tudi Slomškove relikvije in razstavo naravne in kulturne dediščine na Bizeljskem ter Slomškovo spominsko sobo.

V prelepem sončnem vremenu je Lea sprejela svoje obiskovalke na svojem domu, ki stoji med s soncem obsijanimi bizeljskimi vinogradi.  Prijetno urejeno okolje s čudovitimi vrtnicami in z enkratnim pogledom na panoramo, ki se razprostira preko obdelanih vrst domačega vinograda do bizeljske cerkve na opevanem hribčku, je očaralo obiskovalke.  Poleg gostiteljice so jih pričakale tudi Leine prijateljice in hkrati tudi članice Aktiva kmečkih žena Bizeljsko, ki so ji pomagale pri pripravi dobrot za pogostitev, ter jih prijazno postregle. Mladi gospodar, sin Izidor, ki je pred kratkih prevzel kmetijo, je pripravil degustacijo njihovih odličnih vin. Prijetnemu dogodku se je pridružil tudi župan občine Brežice Ivan Molan.

Lea je svojim gostjam razkazala tudi zbirko v kateri je zbranih in razstavljenih kar 1500 majolik iz 64 držav z vsega sveta, od najmanjše, ki drži komaj nekaj kapljic do takih, ki lahko z vincem napoji kar lepo število korenjakov. Lea jim je pokazala tudi nekaj posebno zanimivih primerkov, od trojnih majolik – bilikumov, do takih, iz katerih moraš res znati piti in prikaz je bil zelo zabaven. Prijetno druženje je ves čas povezovala harmonika, ob katere domači glasbi so se nekatere gostje tudi veselo zavrtele.

Zaključek druženja je bila pogostitev na Turistični kmetiji Balon – Bela gorca, kjer  so učenci osnovne šole Bizeljsko s svojim učiteljem Vilkom Urekom, pripravili čudovit in raznolik glasbeni program, ki je tudi s svojo kvaliteto marsikatero obiskovalko zelo navdušil. Tudi nastop Ljudskih pevcev Bizeljskega je bil lep in zanimiv, saj znajo zapeti stare ljudske pesmi kot je Na hribčku je moj dom pa tudi kakšno hudomušno, s katero so nasmejali prisotne. Za začetek pa so zbrani družbi zapeli trije člani družine Zagmajster, ki s svojim petjem navdušuje mlado in staro.

Po glasbenem programu so o pomenu  kmečkih žena in njihovega dela ter tudi o obširni angažiranosti in delu Lee Babič spregovorile: predsednica Društva kmetic Brežice  Zdravka Kampijut, svetovalka za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti Marija Levak, vodja brežiške izpostave kmetijske svetovalne službe na Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto Milena Rožman in predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule. Vse prisotne gostje je pozdravil tudi brežiški župan Ivan Molan, ki že dolgo podpira dejavnost in prizadevanje raznih društev in jim namenil veliko lepih besed. Že dolgo pozna tudi delo Lee Babič. Poudaril je pomen njene osvojitve naslova kmetice leta za vse Posavje ter ji takrat izkazal spoštovanje tudi s svečanim sprejemom na občini.

Branko Brečko