V sklopu praznovanja sedemdeset letnice Posavskega muzeja Brežice so sredino dogajanje zaključili z odprtjem grajske kleti. Častni gost prof. dr. Janez Bogataj je ob tej priložnosti obudil spomine povezane z muzejem in zaželel uspešno delo na poti k novim jubilejem.

Direktorica muzeja Alenka Černelič Krošelj je nanizala nekaj dejstev iz zgodovine muzeja in povabila k besedi tudi župana Ivana Molana, ki je med drugim poudaril pomen ohranitve avtohtonih: krškopoljca, pišečke marelice in rumenega plavca. Slednjega je predstavila Milena Rožman s Kmetijsko gozdarskega zavoda NM z besedami: »Lani je bilo tudi znanstveno dokazano, da je rumeni plavec slovenska avtohtona sorta, ki se je obdržala samo v vinorodni deželi Posavje. Velja za zelo rodovitno sorto in ravno ta rodovitnost bi jo skoraj ugonobila, saj je tudi v strokovnih krogih veljala kot sorta za pridelavo navadnih namiznih vin in samo v izjemno ugodnih vremenskih razmerah in pri ustrezni negi je sposobna doseči tudi višjo kakovost.

K sreči se je našlo nekaj vinogradnikov, ki jim več kot količina pomeni kakovost. Dokazali so, da ob manjši obremenitvi ta sorta lahko doseže vrhunsko kakovost. Sortna cvetica je nežna, nevsiljiva. Višja kislina daje vinom pitkost in svežino.« Ta vina so bizeljski vinogradniki Aleš Balon, Miha Balon klet Nujec, družina Zagmajster Hiša pesmi in vina, Rok Kelher ter Matej Kovačič  po otvoritvi grajske kleti s pomočjo vinske kraljice Bizeljskega Andreje Mihelin ponudili gostom. 

Lea Babič