Zgodaj zjutraj v četrtek 4. aprila smo začeli naše romanje na Poljsko. Pot nas je najprej vodila v eno izmed najlepših moravskih mest Olomouc. Tam smo si ogledali znano katedralo Sv. Venčeslava, ki jo krasi več kot 100 m visok zvonik. Pot smo nadaljevali proti Čenstohovi, kjer smo tudi prespali. Naslednje jutro smo prisostvovali slovesnemu odpiranju ikone Črne Marije, ki ji pripisujejo čudežno moč in je zaščitnica Poljske.

Nato je sledil ogled tega najpomembnejšega poljskega romarskega svetišča s pavlinskim samostanom ter se nato odpravili proti nekdanjemu taborišču Auschwiz, ki je eno najbolj žalostnih prič grozodejstvu 2. Svetovne vojne. Zvečer smo prispeli v mesto Krakow. Prvi dan v Krakovem smo začeli z ogledom groba Faustine Kovalske , ki jo je Janez Pavel II. razglasil  za svetnico. Nato smo se sprehodili po starem mestnem jedru in si v Marijini cerkvi občudovali največji leseni gotski oltar v srednji Evropi. Obiskali pa smo tudi novozgrajeno svetišče sv. Papeža Janeza Pavla II., ki je znano po relikviji- steklenička njegove krvi, shranjena v kristalni posodi in pa tudi po veličastnih spomenikih p. Marka Ivana Rupnika v glavni cerkvi.

Drugi dan smo se odpeljali so bližnjega rudnika soli Vielička, enega najstarejših  takih rudnikov na svetu, kjer smo v globini preko 100 m občudovali čudovite dvorane, kapele in kipe, ki so vsi izdelani iz soli. Bilo je prečudovito. Tam smo imeli tudi sv. Mašo in po sv. Maši smo se odpeljali do Vadovic, rojstnega kraja svetega očeta Janeza Pavla II., kjer smo si ogledali njegov muzej in farno cerkev. Tako smo preživeli naše romanje na Poljskem.

Anja Lipej in Tjaša Župevc
Foto Andrej Čepin