Duštvo kmetic Brežice Aktiv Bizeljsko je v prostorih župnišča pripravilo svojo prvo razstavo pisank, na kateri se je s svojimi enkratno okrašenimi pisankami predstavilo osemnajst razstavljalk in razstavljalcev, poleg njih pa so se s svojimi prisrčnimi izdelki predstavili tudi otroci iz vrtca in šole.

Voditeljica programa Nataša Šekoranja je številnim obiskovalcem predstavila pomen pisank po krščanskem nauku in prihajajoči največji praznik Veliko noč, razstavo je predstavila Lea Babič, kmetica leta 2015, o pisankah pa je spregovorila tudi predsednica Aktiva Bizeljsko Slavica Antolovič. Pozdrav in zahvalo je zbranim namenila tudi predsednica Sveta Krajevne skupnosti in predsednica Turističnega društva Bizeljsko Mateja Kmetič.

Lep kulturni program sta predstavili citrarki Anamarija in Ema Agnič in kitaristka Vita Strmecki.

Gostji razstave sta bili tudi Jelka Krivec, aktualna slovenska kmetica leta in Nežika Režek, podpredsednica Zveze kmetic Slovenije.

Prav tako je o pomenu Velike noči in pisank spregovoril tudi župnik, gospod Vlado Leskovar, ki je razstavo odprl.

Na razstavi je predstavljeno 343 eksponatov, nad katerimi smo bili obiskovalci navdušeni, saj marsikdo od nas še ni v videl toliko različno obarvanih in okrašenih pisank in tudi odličnih idej za aranžiranje.Kot je povedala pobudnica razstave Lea Babič, so predstavljene pisanke okrašene z različnimi motivi in od tradicionalnih postopkov in materialov do dodatkov, ki jih ponuja novejše obdobje.

Kot tradicionalno in najbolj znano je barvanje v čebulnih olupkih, v modri frankinji, druge so spet pobarvane različnimi barvami. Predstavili so nam tudi polstene ali filcane pisanke, nekatere celo »oblečene« v kvačkane oblekice. Okrašene so tudi z okraski iz mase za oblikovanje, z zdrobljenimi jajčnimi lupinami, z vzorcem čipke, s posušenim cvetjem, tkanino, slamo, perlicami, gravirana, drsanke, po velikosti pa od najmanjših prepeličjih do največjih nojevih.

Po razstavi so nas pogostili s sladkimi in slanimi dobrotami, ki so jih spekle članice Aktiva kmetic Bizeljsko, za pijačo in odlična vina pa je poskrbelo Vinarstvo  Babič. Razstava bo na ogled do 23. aprila pred in po sv. mašah ali po predhodnem dogovoru na telefon 031 215 699.

Branko Brečko