Velika noč je največji krščanski praznik, ki ga spremljajo številne tradicije, običaji, šege, navade in tudi simboli. V aktivu kmetic Bizeljsko smo se letos ponovno odločile, da nekaj teh simbolov pobliže predstavimo. Poglavitni poudarek smo namenile pirhom. Prizadevamo si povezovati tako naravno, sonaravno, trajnostno, kakor tudi kulturno dediščino našega lokalnega okolja. Delovati pa se trudimo tudi osveščevalno in vzgojno ter veščine in znanja prenašati na mlajše rodove. Še posebej velja opozoriti, da je leto 2018 evropski parlament na predlog evropske komisije razglasil za evropsko leto kulturne dediščine in naj bo naša razstava majhen skromen poklon le temu.

Letos v župnijskih prostorih razstavlja 30 posameznih razstavljavcev ter vrtičkarji in učenci  OŠ Bizeljsko od 1. do 5. razreda. Lanskim razstavljavcem so se pridružili nekateri novi. Pirhe so okraševale članice aktiva in tudi druge krajanke, gostimo pa nekaj razstavljavk in razstavljavcev iz drugih krajev.

Na razstavi boste lahko videli najrazličnejše domiselne in inovativne tehnike okraševanja pirhov. Gre za tradicionalno obarvana jajca s kuhanjem v čebulnih olupkih in drugih barvah. Ogledali si boste lahko tudi praskanke, jajca okrašena z nitko, pirhe okrašene s filcem. Občudovanja vredna so tudi jajca iz gline, pisanke iz čebeljega voska, okrašene z das maso in fimo maso ter jajca s suhim prešanim cvetjem. Prav tako pa na razstavi zasledite pirhe obogatene s servietno tehniko, z origami tehniko ter s perlicami. Nekateri razstavljavci so izpostavili jajca s kvačkanimi kapicami in obkvačkana jajca za obešanje.  S svojimi poudarjenimi barvami pa svojevrstno zanimivost predstavljajo tudi pisanke  kuhane v modri frankinji in v dornfelderju  ter jajca pobarvana s svilo. Razstavo dopolnjujejo še košarica pisank iz pečenega testa ter najrazličnejši velikonočni aranžmaji.

Nataša Šekoranja Špiler
Foto: Lea Babič in Branko Brečko