Društvo kmetic Brežice objavlja razpis za 13. ocenjevanje bizeljskega ajdovega kolača.1. VRSTA IZDELKA:

  • Bizeljski ajdov kolač

Ajdova moka, skuta, jajce, maslo, kisla smetana,sol.

2. KOLIČINA: Kolač naj bo izdelan iz 0,80 kg ajdove moke v obliki potice. Na osebo se lahko dostavi največ EN izdelek.

3. DODATNE ZAHTEVE PRI IZDELAVI:

  • Izdelek – kolač ne sme biti okrašen ali premazan z jajcem,
  • Izdelek – kolač ne sme biti sladkan,
  • Izdelek – kolač naj bo pečen v modelu, imeti mora obliko potice
  • Kolač naj bo prinešen na ocenjevanje sveže pečen, še topel.

4. ČAS IN KRAJ DOSTAVE: nedelja, 20.10. med 9. in 11. uro, Turistična kmetija Balon, Pišeška cesta 2, Bizeljsko.

5. PREDHODNA PRIJAVA JE OBVEZNA. Sprejema jih: Zdravka Kampijut (Tel.št. 041 230 825), vsak dan med 17.  in 20. uro in preko e-pošte: zdravka.kam@gmail.com  vse do 19. 10. 2019. Ob prijavi poveste: osebne podatke.  (preko e-pošte dobite odgovor o sprejemu prijave).

 6. OPREMA IZDELKA: obvezna priloga je izpolnjena deklaracija/prijavnica (izpolnete jo ob oddaji izdelka )iz katere bo razvidno:

  • naziv izdelka,
  • ime in priimek ter naslov izdelovalca
  • sestavine

7. OCENJEVANJE: Kolače bo ocenila strokovna komisija na podlagi pravilnika o ocenjevanju kolača, sprejetega 03.10.2017

 8. ČAS OCENJEVANJA: nedelja, 10. 2019, od 11. dalje.

 9. OCENA IZDELKA VSEBUJE:

  • zunanji videz izdelka v pekaču,
  • videz izdelka v kosu
  • vonj kolača, intenziven, brez prisotnosti tujih  vonjev
  • aroma- celoten občutek v ustni votlini,
  • tekstura, skorja ne pregroba, testo čvrsto, ne lepljivo, skuta primerne teksture
  • svežost skute
  • harmonija okusov
  • dodatna točka za dober skupen vtis.

10. NAGRADE IN PRIZNANJA: prejmejo izdelki, ki se na podlagi doseženih točk razvrstijo v kategorije:

  • zlato priznanje od 130,0 – 150,0 točk
  • srebrno priznanje od 100,0 – 129,0 točk
  • bronasto priznanje pod 100 točk

11. INFORMACIJE: Dodatne informacije dobite ob prijavi oz. pri zgoraj navedeni predsednici društva Zdravki Kampijut.

Datum objave razpisa: 14.10.2019                                      
Organizacijski odbor