V pensionu v Brezovici na Bizeljskem so razstavljeni številni pirhi v najrazličnejših tehnikah, znova so predstavljene belokranjske pisanke Milene Starešinič, Vide Habe in Jakobine Pahor Pugelj. Na razstavi sodelujejo še s pisankami, dekorativnimi izdelki in prti Ksenija Miklavžič iz Rogatca, Anica Žokalj, Jožica Omerzel s prti, slikarka Helena Lipej s slikami z verskimi motivi ter cvetlicami, ki so upodobljene tudi iz krep papirja, vsako leto pa velik pečat na razstavi pusti tudi domačinka Brigita Heberle Martini, ki se letos predstavlja s prti vezenimi v japonski tehniki, pirhi ‘karapinci’, tj. obdanimi s čipko in nato obarvanimi, da čipka pusti sled vzorca, obkvačkanimi pirhi, naravnimi različnimi jajci ter tradicionalnim šarkljem, ob katerem ne manjka asparagusova vejica.

Renata Gregorina pravi, da navdih dobi sproti, vsako leto kot avtorica razstave izpostavi drugo področje, lani na primer prte, prtičke in košare za blagoslov jedi, leto pred tem so prevladovale slovenske pisanke v različnih tehnikah, prvo leto tradicionalne jedi, tipični praznični pogrinjki in ‘žegen’, to je košaro z jedmi, ki se jo tradicionalno nese na blagoslov jedi.

Na otvoritvi razstave na cvetno nedeljo je prisotne pozdravil gospodar pensiona Karl Blažinčič, župnik Vlado Leskovar pa je poudaril pomen velike noči in priprav na ta največji krščanski praznik.

Razstava je na ogled 14 dni.

Suzana Vahtarić
Foto Lea Babič

 

img 2170img 2171img 2172img 2174img 2176img 2177img 2178img 2180img 2181