Kar 180 pohodnikov je plačalo startnino in se v bližnjem Parkljevcu po zaključku pešpoti in ogledu repnic zadržalo na Jurjevi gostiji.

Pohodnikom se je tudi letos, tako kot že lani, priključil vrtec domače osnovne šole, tako da je bilo med pohodniki veliko najmlajših s starši. Na tej prvi izmed štirih bizeljskih pešpoti, se razprostira lep pogled na prebujeno naravo in sega vse do Hrvaške, čar pokrajine pa dopolnjujejo vinogradi in hramčki. Pohodnike so tudi tokrat pogostili pri Veršečevih in Krošljevih, na cilju pa so si ogledali repnice, in sicer Kelherjevo, Šekoranjevo in Najgerjevo. V slednji, saj je bila Aljoša Najger Runtas ena od vodičk na poti in kot članica turističnega društva soorganizatorica pohoda, je  turistični podmladek osnovne šole pripravil predstavo za najmlajše o starih običajih, v kateri ni manjkalo prigod z vilami in palčki, in bili so tako prepričljivi, da so si jo ogledali tudi številni odrasli.
Po ogledu repnic je sledilo Jurjevanje v bližnjem Parkljevcu, kjer so zanje spekli kar 380 jajc, od tega jih je 200 tudi letos daroval Jože Krainer, da je prijetneje dišalo, so postregli še z 180 klobasami.

Po pohodu in zabavi z malico so se številni odpravili k vznožju Brezovice na Bizeljskem, v Penzion Merkež, kjer so pripravili bogato razstavo velikonočnih pirhov in tradicionalnih jedi. Bogato razstavo, z izjemnih številom pirhov, tako domače izdelave, in ker na Bizeljskem ni tipične posebne pisanke, tudi iz drugih naših pokrajin in iz Hrvaške, Nemčije in Švice ter od drugod, so pripravile lastnica Renata Gregorina ter Brigita Heberle Martini, Zvonka Martini in Suzana Domitrovič, ki so k sodelovanju pritegnile še številne ženske. Zbranim na otvoritvi razstave je dobrodošlico izrekel lastnik Karl Blažinčič, s pesmijo so jih pozdravili  domači Ljudski pevci in župnik Vlado Leskovar, ki si je razstavo ogledal skupaj s kaplanom Silvestrom Molanom in brežiškim župnikom Milanom Kšelo.

Razstava je na ogled do 1. maja , med 13. in 17. uro. 

S. Vahtarić
Foto: U. Dornik

Več fotografij v FOTOGALERIJI!

Preko 200 pohodnikov k repnicam

Preko 200 pohodnikov k repnicam

Preko 200 pohodnikov k repnicam

Preko 200 pohodnikov k repnicam

Preko 200 pohodnikov k repnicam

Preko 200 pohodnikov k repnicam