Ko nastopi december in začnejo v mestih prižigati praznične luči, po domovih pa zagorijo svečke na adventnih venčkih, se vse vrti v veselem pričakovanju bližajočih se praznikov. Po kuhinjah zadiši po cimetu in piškotih, med otroke pa pride prvi izmed dobrih mož z darili. Nekaj tovrstnega veselja starejšim krajankam in krajanom pripravijo članice krajevne organizacije rdečega križa, ko jih povabijo na tradicionalno prednovoletno srečanje.

Tudi tokrat se jih je v gostilni Kocjan zbralo lepo število. Predsednica Mira Rajterič  je pozdravila zbrane in jim zaželela prijetno nedeljsko druženje ter sreče in predvsem zdravja v novem letu.  V čustvenem nagovoru je opozorila na težave, s katerimi se srečujejo starejši, ko jim opešajo moči in sami ne zmorejo vsakodnevnih opravil, pokojnine mnogih pa zadoščajo komaj za životarjenje in ne za človeka vredno življenje. Prostovoljke jim rade priskočijo na pomoč. Včasih veliko pomeni že lepa beseda. Dokaz je tudi vsakoletno srečanje, ki se ga radi udeležujejo, da se malo poveselijo in poklepetajo s starimi znanci. Spomnila je na skupini Starejši za starejše ter Sopotniki in povabila, naj se ponujene pomoči ne branijo in izogibajo, saj sta namenjeni ravno za pomoč tistim, ki jo potrebujejo.

Srečanja se je udeležil tudi župan Ivan Molan, ki je tudi nanizal nekaj dejstev, ki pestijo starejše in obljubil pomoč občine prostovoljkam in prostovoljcem pri njihovem delu tudi v prihodnje. Ob tem je izpostavil nekaj pozitivnih stvari, ki smo jih deležni krajani Bizeljskega kot so zdravnik in zobozdravnica ter lekarna. Zbrane sta pozdravili in jim zaželeli lepe praznike ter zdravja in osebnega zadovoljstva v prihodnjem letu še predsednica sveta KS Bizeljsko Mateja Kmetič ter koordinatorka skupine starejši za starejše Tinka Vahčič, predsednica Občinske organizacije Rdečega križa Brežice Antonija Zaniuk pa je prisotne seznanila z razmerami v brežiški občini in dodala tudi svoje lepe želje ob prihajajočih praznikih.

Učenci OŠ Bizeljsko so pod mentorstvom učiteljice Lidije Cizel poskrbeli za popestritev dogodka z uprizoritvijo dogodivščin v Butalah. Gospa Lidija je poleg predstavitve nastopajoče gledališke skupine prebrala še pismo ravnateljice, ki se srečanja ni mogla udeležiti, Rok Veršec pa je zaigral nekaj skladbic na tamburico. Za dobro voljo je v nadaljevanju poskrbel gospod Vilko Urek. Izbrali so tudi najstarejšo in najstarejšega udeleženca. To so 93 letna Marija Kovačič  ter 90 letna Jože Šekoranja in Alojz Kranjc.

Predsednica Mira se je pred koncem uradnega dela še zahvalila vsem, ki so kakorkoli pomagali pri organizaciji ter izvedbi srečanja. Za lično okrasitev omizja in darila gostom pa so zaslužne zlate roke Brigite Hebrle Martini.

Lea Babič
Foto: Mateja Kmetič in Lea Babič