Tradicionalno ocenjevanje vin na  Bizeljskem je potekalo marca, zaključna prireditev s podelitvijo priznanj pa prvo majsko soboto. Letošnja bizeljska vinska kraljica Marija Krivec je ob tej priložnosti povabila vinske kraljice z drugih vinorodnih področij in jim predstavila nekaj zanimivosti domačega kraja. Vabilu so se odzvale mariborska vinska kraljica Kaja Šerbinek, ptujska Urška Repič, kogovska Anja Kocjan, jeruzalemska Mateja Šek, kraljica metliške črnine Jana Štajdohar in Katja Erzetič, kraljica rebule.

Najprej so si ogledale klet penin Istenič, kjer so jim predstavili proizvodnjo penine po klasični metodi, ki jo tukaj pridelujejo že skoraj 50 let. Pred nadaljevanjem poti je bilo treba penine tudi poskusiti. Med bizeljske zanimivosti vsekakor sodijo repnice in letos so si gostje ogledale repnico Tkalec. Lastnik Toni jim je predstavil svojo umetelno obdelano repnico in repnice nasploh. Tukaj je tudi ena lepših razglednih točk na bizeljske vinorodne griče od koder so pot nadaljevale do domačije Kelherjevih, kjer jim je mladi vinar Rok najprej postregel s penino, za katero pridelajo grozdje med številnimi dišečimi vrtnicami, ki tej penini določajo tudi ime. Nadaljeval je s paleto svojih vin, med katerimi je še posebej ponosen na rumeni plavec, avtohtono bizeljsko sorto, ki je na letošnjem ocenjevanju dosegla  prvo mesto med plavci. 

Obisk pri Kelherjevih so kraljice zaključile s prigrizkom in se napotile na ogled zbirke majolik k Babičevim. Po ogledu zbirke jim je mladi vinar Izidor predstavil svoja vina, ki so jih z zanimanjem okušale ob mlinčevki, jedi, ki je že skoraj izginila z naših jedilnikov. Od tu jih je pot vodila v Orešje k predsedniku društva vinogradnikov Bizeljsko v klet pesmi in vina Sagmeister. V njihovem, pred nekaj dnevi posajenem vinogradu, so posadile letošnji kraljičin trs in ob pokušanju njihovih vin ter prigrizku prisluhnile ubranem petju družine Zagmajster.

 V nadaljevanju so se pridružile gostom na kulinaričnem večeru aktiva kmetic Bizeljsko. Dobra hrana in dobro vino sta sopotnika, ki svoje čare najbolje razvijeta, ko z roko v roki obiščeta naše brbončice. Rdeča nit menija je bila ajda pod motom: »Iz ajde pripravljamo številne jedi, včasih skromne, včasih razkošne, a vedno okusne«. Jedem iz ajde so izbrali primerna vina med najbolje ocenjenimi vini letošnjega ocenjevanja z namenom prikazati vino kot del hrane.  Kot jed dobrodošlice so članice aktiva postregle bizeljski ajdov kolač, ki ga je spekla dobitnica štirih zlatih priznanj Erna Rožman, nadaljevale z ajdovo kašo z jurčki, s čemaževo juho s popečenimi kockami ajdovega kruha, s svinjskim steakom ob ajdovem štruklju z omako iz modre frankinje in zelenjavi, ter ajdovo torto kot sladico. Okusne jedi so dopolnili z belim pinojem Zorenčevih, Kelherjevim rumenim plavcem, Pinteričevim oranžnim vinom in Varlečevim sauvignonom, Šepetavčevim renskim rizlingom, chardonnayem iz kleti Nujec, modrim pinojem vinarstva Graben, torto pa sta dopolnila  chardonnay –  jagodni izbor Berkovičevih  in laški rizling – suhi jagodni izbor Hiše pesmi in vina Sagmeister. Izbor vin k posameznim jedem je opravil magister Janez Istenič,  gostom pa jih je sproti predstavljala Milena Rožman vodja brežiške izpostave kmetijske svetovalne službe ter članica obeh društev, sodelujočih v tem kulinaričnem dogodku. V premorih sta Mihaela Balon in Lea Babič predstavili zgodovino pridelave in uporabe ajde na Bizeljskem, njene zdravilne lastnosti in koristne učinke ter prizadevanje društva kmetic za vrnitev ajde na naše krožnike.

Praznik vina se je nadaljeval v zadružnem domu, kjer so obeležili 25 letnico društva vinogradnikov Bizeljsko. Ustanovnim članom so podelili spominske plakete in spomnili, da je bilo društvo ustanovljeno v času vinske krize, ko vinogradniki niso mogli prodati vina in so začutili potrebo po združevanju in enotnosti ter željo po izobraževanju in skupnem nastopanju na trgu. Pred tem so bizeljski vinogradniki delovali pod okriljem turističnega društva in v sedemdesetih letih skupaj s čateškim in kostanjeviškim društvom prirejali odmevne praznike posavskih vin.

Letošnje ocenjevanje vin je povzel predsednik ene od dveh ocenjevalnih komisij Janez Šekoranja, ki je poudaril, da je sedem vzorcev rumenega plavca pokazalo kako zanimiva je naša avtohtona sorta. Navdušila so ga tudi odlična modra frankinja in rdeči bizeljčani, ki kažejo, da se vinogradniki trudijo nadaljevati tradicijo odličnih vin. Pohvalil je rumeni muškat, do konca prejšnjega stoletja še nedovoljeno sorto na našem področju, saj je 90 odstotkov ocenjenih vzorcev doseglo zlato odličje. Čestital je vsem vinogradnikom za dosežene vrhunske rezultate in pohvalil tudi enajst visokih predikatov ter ob predsedniku društva vinogradnikov Blažu Zagmajstru ter 3. vinski kraljici Bizeljskega Mariji Krivec podelil priznanja vinogradnikom.

Za glasbeni program so poskrbeli harmonikarji Boštjana Povšeta ter Ljudski pevci Bizeljsko, družina Mihelin ter Boštjan Povše s prijatelji pa tudi za glasbo v nadaljevanju večera. Marija Krivec je za kraljičino vino izbrala najbolje ocenjeno modro frankinjo Aleša Balona in se z njo zahvalila prisotnim vinskim kraljicam za obisk, vinogradniki pa so mnenja izmenjevali ob pokušini ocenjenih vin. Prireditev je povezovala 1. Vinska kraljica Bizeljskega Doroteja Šekoranja.

Lea Babič