Pomladni čas vinogradnike vsako leto postavi pred preizkušnjo. Poskušamo svoja vina, skrbno obrežemo in privežemo svoje vinske trte in se oziramo v nebo v strahu, da nam ledeni možje ne prinesejo »spomladanske trgatve«. Ravno to se je številnim vinogradnikom zgodilo ob močni ohladitvi konec aprila po izredno toplem obdobju za ta čas. Kljub temu je bil zadnjo soboto v aprilu za bizeljske vinogradnike praznik, saj so dobili potrditev, da so vina letnika 2015 odlična.

Društvo vinogradnikov Bizeljsko je dne 17. 3. 2016 izvedlo tradicionalno ocenjevanje vin. Na ocenjevanje so vinogradniki prinesli kar 173 vzorcev vin. Vzorce sta ocenjevali dve komisiji. Komisiji A je predsedoval dr. Mojmir Wondra, člani pa so bili mag. Janez Istenič, Simon Varlec, Andrej Berkovič in Aleš Balon, komisiji B je predsedoval Janez Šekoranja, člani komisije so bili Ivanka Badovinac, Milena Rožman, Miha Balon in Ivan Zagmajster. Ocenjevalni komisiji sta ugotovili in potrdili izjemen letnik vin 2015, kot tudi izjemno kvaliteto starejših, arhivskih vin. Za ocenjena vina so podelili priznanja na zaključni prireditvi 30.4. v zadružnem domu.

Ob tej priložnosti je vinska kraljica Bizeljskega Lea Berkovič povabila vinske kraljice iz drugih vinorodnih področij, jih popeljala med bizeljske vinograde in kleti ter na večerno prireditev. Vabilu so se odzvale  cvičkova princesa Eva Somrak, kraljica metliške črnine Katja Jakljevič, kraljica rebule Katja Erzetič, vipavska vinska kraljica Nataša Ferjančič, zvečer pa še cerkvenjaška vinska kraljica Martina Breznik in slovenska vinska kraljica Sara Stadler. Svoje spoznavanje Bizeljskega so začele v kleti penin Istenič, kjer so se seznanile s pridelavo penine po klasični metodi in poskusile nekaj njihovih odličnih mehurčkastih dobrot. poskusile nekaj njihovih odličnih mehurčkastih dobrot.

Obiskale so tudi našo vinsko klet Vinarstvo Babič, kamor sem jih povabila kot kmetica leta 2015  in jim predstavila svojo zbirko majolik in postregla z bizeljskim ajdovim kolačem, mladi vinogradnik Izidor pa z vini iz naše kleti. Vinske kraljice so s skupnimi močmi posadile tudi »kraljičin trs« v vinogradu pred našo kletjo. Naslednji postanek je bil pri vinogradniku Tomažu Jazbecu, katerega beli bizeljčan je bil izbran za županovo vino 2016 ob izbranem cvičku. Od tu jih je Lea peljala v domači hram, ki je najstarejši ohranjen na Bizeljskem z letnico 1722. Tu jih je mama Breda razvajala z dobrotami iz kuhinje, ata Andrej pa z mehurčki kraljičine penine. Tudi pred njihovim hramom so posadile »kraljičin trs«, si ogledale njihove vinograde in klet ter se napotile še k Šekoranjevim v repnico Graben. Po ogledu te posebnosti med bizeljskimi vinogradi so poskusile tudi njihova vina ter se odpravile v zadružni dom na zaključno prireditev.

Ta prireditev je bila za domače društvo še posebej svečan in pomemben dogodek saj so dobili svoj prapor. Župan Ivan Molan ga je predal predsedniku društva vinogradnikov Blažu Zagmajstru on pa praporščaku Alojzu Babiču, ki ga je sprejel v imenu vseh vinogradnic in vinogradnikov in obljubil, da ga bo ponosno nosil in skrbno varoval z vsem spoštovanjem. Po besedah predsednika je Alojza Babiča upravni odbor društva izbral za praporščaka, ker je eden izmed ustanovnih članov društva, vesten in marljiv član ter vzoren vinogradnik. Prapor je blagoslovil domači župnik Vlado Leskovar.

V nadaljevanju so podelili priznanja za ocenjena vina. Predsednika ocenjevalnih komisij sta pohvalila vina, dala nekaj nasvetov vinogradnikom in jim čestitala za dosežen uspeh ter zaželela dobro letino in odlična vina tudi v prihodnje.

Prvaki sort so:

beli bizeljčan PTP – Klet Nujec in Simon Varlec,

rdeči bizeljčan PTP – Vinarstvo Babič,

bela zvrst – Hiša pesmi in vina Sagmeister,

modra frankinja – Andrej Klemenčič,

laški rizling – Matej Kovačič,

rumeni muškat – Boštjan Lipej in Simon Varlec,

sauvignon – Simon Varlec in Franc Zorenč,

traminec – Simon Pinterič,

izbor – Vino Graben,

penina – Andrej Berkovič.

Za šampiona je bilo razglašeno ledeno vino chardonay letnik 2009 Andreja Berkoviča, vino Graben Šekoranja pa je dobilo veliko zlato medaljo za chardonay izbor letnik 2015.

Večer so  popestrili Ljudski pevci Bizeljsko, Anja Lipej, Miha Zagmajster ter Pišečka Mica. Za zabavo so poskrbeli člani ansambla Potep.

Lea Babič
Foto: Lea Babič in Branko Brečko