Pravljične podobe Kristine Bevc Zbrane je pozdravil Andrej Čepin v imenu galerijske sekcije tamkajšnjega kulturnega društva, ki je pred tem izvedla prireditev ob kulturnem prazniku, avtorico razstave pa je predstavila njena prijateljica Ana Krajnc, za prijetno vzdušje je z glasbenimi vložki s kitaro poskrbela mlada Adrijana Lorber. Zbrane in avtorico je pozdravil tudi župan Franjo Debelak, Andrej Čepin pa je v duhu kulturnega praznika, ki so ga v Bistrici ob Sotli posvetili Franu Milčinskemi Ježku, nazdravil z Ježkovim Glažkom vinčka. Avtorica se je zahvalila prisotnim s svojimi značilnimi hiškami, Vesni Domitrovič Hrastnik pa se je zahvalila za vzpodbudo, da je do razstave prišlo v omenjenem prostoru. V zahvalo pa ji je podarila sliko z razstave, ki ji je najbolj všeč.

 

Bevčevi so čestitali številni prijatelji, precej je bilo njenih umetniških prijateljev z Društva likovnikov Brežice, saj je Kristina predsednica Društva likovnikov Brežice. In čeprav je uspešno opravila sprejemne izpite tako na srednji oblikovni kot na likovni pedagoški, ni nikoli prav študirala v tej smeri. Svoje znanje pridobiva, širi in poglablja skozi tečaje in likovne delavnice pod mentorstvom likovnih pedagogov, slikarjev in akademskih slikarjev kot so Vlado Cedilnik, Rajko Čuber, Jože Marinč, Tone Rački, Jože Kotar in mnogi drugi. Njena vzornica pa vsa leta ostaja Kamila Volčanšek.

 

Pravljične podobe Kristine Bevc Nevenka Rušković Nestić je ob razstavi še zapisala: 
V svojem ustvarjanju je Kristina združila svoji dve veliki ljubezni, ljubezen do barv in ljubezen do risbe. Odmaknila se je od splošno pričakovanega posnemanja narave, v kateri sicer najde izhodišča in motive, ampak jih predela in likovno uredi po svoje.
Vegetabilni in zoomorfni motivi likovne umetnosti tako v oblikovnem kot vsebinskem smislu so izhodišča njene umetniške ustvarjalnosti. Prikazujeta njen domišljijski svet, ki nas prevzame kot nekaj lepega ne da bi potrebovali za to pretirani pojmovni in doživljajski aparat. Ustvarja v mešani tehniki na platnu s toplimi barvami, toni so pastelni, nežni. Oblike poudarja s črto, tako da barve še bolj zažarijo. Ima izrazito dekorativen pristop v detajlu in vzorcu. Originalni, estetsko oblikovani umetniški izdelki nihajo med dekorativno umetnostjo in ilustracijo. Prepušča se podobam in barvam kot otrok v svojem odkrivanju skrivnosti sveta in nas tako s svojimi deli popelje v otroštvo med regratove lučke, na potep po ulici rojstnega mesta, v pravljico. Tako Pravljični travniki kot Hiške s svojim ritmom in namernimi nepravilnimi obrisi ter Mačkoni s svojimi devetimi življenji in Sestri v ogledalu nas vabijo, da se, pa čeprav na kratko, spomnimo otroka v sebi, na nekaj znanega, a večkrat pozabljenega.

 

Razstava je na ogled do 6. 4. 2013.

Kristino Bevc smo sicer spoznali kot zelo prizadevno v predstavljanju svojih umetniških izdelkov na številnih sejmih, zadnje na decembrski razstavi piškotov na Bizeljskem, na sejmih v Brežicah, Bistrici ob Sotli in na prazniku jabke v Podsredi, zato v galeriji prilagamo tudi nekaj teh fotografij.

 

S. Vahtarić

 

Pravljične podobe Kristine Bevc  Pravljične podobe Kristine Bevc    Pravljične podobe Kristine Bevc Pravljične podobe Kristine Bevc Pravljične podobe Kristine Bevc Pravljične podobe Kristine Bevc Pravljične podobe Kristine Bevc Pravljične podobe Kristine Bevc Pravljične podobe Kristine Bevc Pravljične podobe Kristine Bevc Pravljične podobe Kristine Bevc Pravljične podobe Kristine Bevc Pravljične podobe Kristine Bevc Pravljične podobe Kristine Bevc Pravljične podobe Kristine Bevc Pravljične podobe Kristine Bevc Pravljične podobe Kristine Bevc Pravljične podobe Kristine Bevc Pravljične podobe Kristine Bevc Pravljične podobe Kristine Bevc Pravljične podobe Kristine Bevc Pravljične podobe Kristine Bevc Pravljične podobe Kristine Bevc Pravljične podobe Kristine Bevc Pravljične podobe Kristine Bevc