Na začetku poti jih je pozdravila predsednica Turističnega društva Bizeljsko Vesna Kunej. Okrepčali so se že po nekaj sto metrih hoje, pogostili sta jih družini Blažinčič in Colnar, ki sta pokazali dobrososedsko sodelovanje in pogostitev pripravili na skupni točki.

 

Pohod poteka tradicionalno na Magdalensko nedeljo in tudi tokrat se je po dveh urah hoje pot zaključila s sveto mašo v cerkvi sv. Magdalene, ki jo je daroval domači župnik Vlado Leskovar, ker pa je bila nedelja tudi Krištofova, so blagoslovili tudi prevozna sredstva in darovali za srečno prevožene kilometre.

 

Po maši je sledil krajši kulturni program, zapeli so domači ljudski pevci, organizatorji pa so za vse pripravili golaž, domače gospodinje še pecivo in gospodarji vino. Že na Vidovi poti in zdaj še na poti po Orešju je Zavod Ekoalt iz Drenskega rebra pri Lesičnem postavil stojnico z domačimi keramičnimi izdelki. Pot so speljali brez dežnih kapljic, lepo vreme pa je omogočilo čudovit razgled z Vlke pečine po naselju in še dlje proti Hrvaški,  ki kot pravijo pohodniki, poplača ves trud delno težke pešpoti. Letos so na pečini, kjer je vzpon na lastno odgovornost, pripravili varovalno ograjo.  Cerkev  svete Magdalene v arhitekturi nosi letnico 1653 in ima še gotske elemente, predstavlja pa središče naselja, ki je ime dobilo po orehih.

 

S. Vahtarić
Foto: J. Obradovič

 

Pot po Orešju 2010

Pot po Orešju 2010

Pot po Orešju 2010