v Stari vasi dejal, da monografija pripoveduje zgodbo o sliki območja na levem bregu Save, od Sevnice do meje s Hrvaško.

Poklon kraju z monografijo Opisuje naravno in kulturno dediščino ter za Bizeljsko pomembno vinogradniško krajino in tradicijo. Avtor upa, da ne bo krajana, ki je ne bi prebral, saj bo v njej našel veliko zanimivosti in morda tudi svoje prednike. Priporoča pa jo tudi drugim bralcem, da bi bolje spoznali ta del svoje domovine. Predstavitev knjige je potekala v družbi vinogradnikov in posameznikov, ki so pomagali pri njenem nastajanju in se jim je ob rojstvu knjige zahvalil Miha Istenič. To so dr. Martin Kovačič z Blaževe gorce, Hiša trte in vina Kunej – Alojz Kunej, Klet Prinela – Janez Iljaž, Kmetija Balon -Aleš Balon, Molipači – Bojan Berkovič, Penine Istenič – mag. Janez Istenič, Vino Graben-Janez  Šekoranja, Vinska klet Pinterič – Simon Pinterič in Vinski hram Berkovič – Andrej Berkovič. Za izredno pomoč pri organizaciji dogodkov in pomoči pri iskanju arhivskih gradiv Vesni Kunej, pri organizaciji dogodkov Suzani Vahtarić ter izpeljavi projektov Vesni Erhart  in družini. Knjiga je natisnjena v nakladi 500 izvodov in je brezplačna. Miha Istenič je v imenu Združenja za promocijo Bizeljskega dejal, da knjiga predstavlja osnovo za prihodnost kraja.

Po opravljenem vzorčenju vinogradov je Bizeljsko po njegovih besedah prvo slovensko bio eko območje za proizvodnjo grozdja, s kakovostnim grozdjem in vinom, značaj kraja in ljudi pa predstavlja izreden potencial. Združenje je poleg monografije septembra izvedlo obeležitev 115. obletnice prve razstave grozdja in vina na Bizeljskem. Projekt Vrata turizma destinacije Posavje sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje in povezuje več partnerjev. V sklopu projekta bo v soboto svečano odprtje prenovljene Mestne hiše v središču Brežic, s protokolarno sobo za multimedijsko promocijo turistične ponudbe ter trgovinico z domačimi izdelki in vinoteko.

S. Vahtarić
Foto: Branko Brečko

Poklon kraju z monografijo Poklon kraju z monografijo Poklon kraju z monografijo Poklon kraju z monografijo Poklon kraju z monografijo Poklon kraju z monografijo Poklon kraju z monografijo Poklon kraju z monografijo Poklon kraju z monografijo Poklon kraju z monografijo Poklon kraju z monografijo Poklon kraju z monografijo Poklon kraju z monografijo Poklon kraju z monografijo Poklon kraju z monografijo Poklon kraju z monografijo Poklon kraju z monografijo