Tretja oktobrska nedelja je na Bizeljskem rezervirana za pohod po grajski pešpoti. Pohodniki, ki so se odločili za ta pohod, so se v meglenem jutru zbrali v središču Bizeljskega. Kmalu po startu so bili za svojo odločitev bogato nagrajeni s pogledom na zlato obarvane in s soncem obsijane vinograde v Drenovcu, Bukovju in kasneje še v Orešju in Bizeljski vasi, med katerimi se vije pot, ki se zaključi na bizeljskem gradu.

Na začetku poti so se lahko posladkali z dobrotami članic TD Bizeljsko, predsednica Mateja Kmetič pa je predstavila pot, na katero jih je nato popeljala. Prvi postanek in počitek je sledil po slabih dveh kilometrih pri Babičevih, kjer so se odžejali in ob sladkih dobrotah poskusili tudi obvezen bizeljski ajdov kolač. Ogledali so si lahko tudi zbirko majolik. V nadaljevanju je sledil počitek pri Tinetu Juričku. Pot je pohodnike očitno utrudila, saj jim je postanek in prigrizek ob ponujeni pijači kar prijal. Naslednji del poti poteka večinoma navzdol in pohodniki so ga prehodili v živahnem klepetu in obujanju spominov na prejšnje pohode.

Ko pot zavije proti Sračjeku, se odpre čudovit razgled na Orešje in Bizeljski grad, ki je bil tudi tokrat cilj pohoda. Ker je proti Orešju spet malo vzpona, je tu za ponovno okrepčilo poskrbela podpredsednica TD Vesna Kunej. Nenačrtovan postanek ob ponujeni pijači je sledil še pri Bratoševih. V jesenske barve odeto Orešje je kar naprej mamilo pogled nazaj, v gradu pa je že čakal okusen golaž ob rujni kapljici. Na grajskem dvorišču so prizadevne članice TD spekle še kostanj, za duhovit  glasbeni dodatek pa sta poskrbela Vesna in Herman Kunej. Ker so pohodniki vedno veseli ljudje, so se radi pridružili petju.

Lea Babič
Foto: Branko Brečko in Lea Babič

Video reportaža “Grajski pohod” 2017