Letošnji četrti pohod po bizeljskih pešpoteh v organizaciji Turističnega društva Bizeljsko je bil pohod ob Sotli. Za razliko od drugih poteka po ravnini med njivami in travniki in se približa reki Sotli ob kateri je tudi zaključno druženje pohodnikov in vaščanov vasi Gregovce.

Zadnjo nedeljo v avgustu so se tudi letos zbrali ljubitelji pohodništva na startu pri vili Istenič v Stari vasi. Po prvem okrepčilu je zbrane nagovorila predsednica društva Mateja Kmetič. Opisala je potek poti in natresla nekaj zanimivosti o Sotli v katere neposredni bližini so pohodniki preživeli ta dan. Vsem je dobro znano, da je mejna reka, manj pa, da je dolga 90 km  in je osma najdaljša v Sloveniji. Pohodnikom so se pridružili predstavniki Kozjanskega parka in kmalu po začetku poti prisotnim pokazali ambrozijo (pelinolistno žvrkljo) ter opozorili na njeno nevarnost in škodljivost. Poudarili so nujnost odstranjevanja in uničevanja te invazivne rastline k čemur lastnike zemljišč obvezuje tudi zakon. Skupaj s pohodniki so se lotili puljenja in je kmalu imeli polno prikolico.

Žal je je preveč, da bi lahko vso odstranili med pohodom. Letošnji pohod zaznamuje tudi žična ograja ob Sotli, ki je pohodniki prejšnja leta niso bili vajeni. A med klepetom je pot hitro minila in v Gregovcih je nastopil čas za počitek in okrepčilo. Pri Jerneji Čampa, katere pokojni mož je bil pobudnik te poti,  je že tradicionalno na voljo goveja juha, vaščanke pa so dodale še slane in sladke dobrote iz svojih kuhinj, da o gašenju žeje niti ne govorimo. Po počitku se je pohod nadaljeval do Nove vasi, kjer je bil start spusta s parnicami po Sotli. Parnice se že bolj redko uporabljajo, zato si udeleženci plovila pripravijo po svoje. S svojim doma narejenim plovilom sta zmagala Marko Frece in Blaž Jurman, s pravo parnico pa je v cilj priveslal šestletni Sebastjan Gregl.  Prvi trije so za nagrado prejeli steklenice vina. Za varnost je tokrat poskrbela občinska civilna zaščita, ki je na cilju v Gregovcih prikazala tudi uporabo defibrilatorja.

Lea Babič
Video: Videocom Davor Lipej