»Naj človek pol sveta obteče, najboljši kruh doma se speče« je stara resnica in moto, s katerim se je pričela svečana podelitev priznanj za peko kruha v okviru festivala Brežice moje mesto.

Dan kruha, vina in salam je uvod v junijsko festivalsko dogajanje. V peki kruha od začetka sodelujejo tudi članice društva kmetic Brežice in med njimi članice aktiva Bizeljsko. Najboljši mešani kruh je letos spekla Vera Krištof iz Bukovja in zanj prejela zlato priznanje ter srebrno za beli kruh. Srebrno in bronasti priznanji pa sta si prislužili Slavica Antolovič in Anica Travnikar.

V društvu kmetic Brežice je bil sprejet pravilnik o ocenjevanju kruha, ki ga je predstavila Mira Budič, pekovski mojster Franci Planinc pa je opozoril na nekatere napake pri peki in svetoval kako speči čim boljši kruh. Župan Ivan Molan je s sodelavcem in članom ocenjevalne komisije Romanom Matjašičem podelil priznanja in v nagovoru poudaril pomen kruha in domače peke, duše nagrajenk pa so s svojimi glasovi božali Pevci zvoka.

Lea Babič