Marca je potekalo ocenjevanje vin na Bizeljskem, zaključna prireditev s podelitvijo priznanj pa se je odvila zadnji petek v aprilu. Pod kozolcem gostilne Šekoranja so se zbrali vinogradniki, ki so nestrpno pričakovali ocene varovancev svojih kleti. Prireditve so se udeležile tudi nekatere vinske kraljice z drugih vinorodnih področij, vse dosedanje domače vinske kraljice ter aktualna Andreja Mihelin, ki je podelila priznanja.

Nekatere vtise z ocenjevanja je delil u.dipl ing. Janez Šekoranja, ki je predsedoval eni izmed dveh ocenjevalnih komisij. Izrazil je zadovoljstvo nad povečanim zanimanjem za rumeni plavec, avtohtono bizeljsko sorto in priporočil, da vinogradniki, ki še imajo stare trte te sorte trsničarjem dajo cepiče in ohranijo sorto. Pohvalil je tudi izredno kvaliteto mladih vin modre frankinje, za katere pričakuje obilo užitkov po dozorevanju na kar kažejo starejši vzorci. Meni, da je ta sorta »paradni konj« našega okoliša.

Doktor Mojmir Wondra, ki je predsedoval drugi ocenjevalni komisiji pa je med drugim zapisal: »Naša komisija je imela lepo število Bizeljskih belih vin PTP. Bila so tipična, sveža, lahkotna, s prijetno nežno cvetico. Navdušen sem nad frankijami, ki so bile sortno izražene. Čeprav letnik ni bil najboljši, je bil za ta vina dober. Zrelo grozdje, daljša maceracija – taka vina kar kličejo po donegovanju v lesenih sodih. Bela sortna vina so bila lepo donegovana, kljub nekoliko manj izrazni cvetici. Navdušili so me laški rizlingi in sivi pinoti. Svoje posebno mesto imajo tudi rumeni plavci, ki so tu doma. Zaslužijo si pozornost in dobro roko vinogradnika in kletarja. Nekateri so bili visoko kakovostni in kažejo, da to ni sorta le za zvrsti.« Pohvalo je namenil tudi peninam z besedami: » Veseli me vedno večje število penin, mladostnih lepo iskrivih in osvežilnih. Imate prave sorte, geoklimo in prave vzornike.«

Predsednik društva vinogradnikov Blaž Zagmajster se je zahvalil vsem sodelujočim pri izvedbi ocenjevanja in zaključne prireditve, čestital prejemnikom priznanj ter vinogradnikom položil na srce, naj ne obupajo ob sedanji krizi in naj vztrajajo ter se trudijo za boljši jutri v vinogradništvu in vinarstvu.

Na prireditvi je bil na voljo bilten, v katerem so zapisana mnenja predsednikov obeh ocenjevalnih komisij o letošnjih ocenjenih vinih ter rezultati, ki so jih ta vina dosegla. Podrobneje je predstavljen tudi rumeni plavec od splošnih podatkov, botaničnega opisa, agrobiotičnih značilnosti do tehnologije pridelave in gospodarske vrednosti sorte.

Prireditev je povezovala Doroteja Šekoranja, ki je navedla številne lepe misli o tej žlahtni kapljici in dodala, da brez malo sreče ni velikega vina.

Za glasbeno popestritev so poskrbeli harmonikarji Boštjana Povšeta, vinogradniki pa so uživali ob poskušanju ocenjenih vin.

Lea Babič