Društvo vinogradnikov Bizeljsko je v soboto, 21. aprila 2018 pripravilo zaključno prireditev s podelitvijo priznanj vinogradnikom pod kozolcem gostilne Šekoranja. Ocenjevanje vin je potekalo v torek, 20. marca 2018, kjer sta dve ocenjevalni komisiji pod vodstvom Janeza Šekoranje ter doc. dr. Mojmirjem Wondro ocenili 129 vzorcev vin. Oba se strinjata, da je za vinogradniki težavna letina, kar pa se ne odraža na kakovosti, saj so se tudi letos bizeljski vinogradniki izkazali kot uspešni in z znanjem podkovani kletarji ter tako pridelali izjemno kakovostna vina.

Prireditev je potekala v duhu prepletanja vina in pesmi. Da se Bizeljsko lahko pohvali z odličnimi vinogradniki, že vemo. Med njimi pa so tudi glasbeniki, ki svoje umetniško ustvarjanje posvečajo lepotam Bizeljskega ter vinu. Tako smo imeli priložnost poslušati besedilo pesmi Bizeljčan PTP, avtorja Slavka Mihelina, Vince bizeljsko izpod peresa Blaža Zagmajstra, ter besedilo pesmi Prelepi bizeljski kraj, ansambla Veseli planšarji. Za glasbeno popestritev pa je poskrbel mladi harmonikar Aljaž Lipej.

Podelili smo 33 zlatih priznanj ter 15 prvakov sort in zvrsti.

Prvaki sort in zvrsti so:

beli bizeljčan PTP – Kolar Mirko,

rdeči bizeljčan PTP – Križančič Franc,

modra frankinja – družina Beričnik, družina Sumrak, Hiša pesmi in vina Sagmeister,

zeleni silvanec – Klet Nujec,

rumeni plavec – Klet Nujec,

laški rizling – Klet Nujec,

sivi pinot – Klet Nujec,

rumeni muškat – Balon Bernard, Lipej Boštjan, Klet Nujec, Varlec Jože,

traminec – Varlec Jože,

penina – Berkovič Andrej.

Vino Graben se lahko pohvali z najvišje ocenjenim vinom na ocenjevanju in si s tem prislužil naziv šampiona za traminec izbor.

Po uradnem delu je sledila še degustacija vseh ocenjenih vin, kjer so si vinogradniki lahko izmenjali mnenja in izkušnje ter začrtali smernice za naprej. V prijetnem in sproščenem vzdušju je tudi tu zazvenela pesem, ki je združila vse prisotne.

Doroteja Šekoranja
Foto: Andrej Čepin