2. nedelja med letom

ZNAMENJE BOŽJE LJUBEZNI

O življenju v zakonskem stanu kroži veliko anekdot. Ne bi želel biti pesimist in zakona primerjati z mučeništvom, a ostaja dejstvo, da je zakonsko in družinsko življenje včasih obremenjujoče in zahtevno ter terja veliko naporov in truda, ki pa je tudi velikokrat poplačan. Preveč poudarjamo težave skupnega življenja in danes se v družbi že uveljavlja mnenje, da je trajnost zakona skoraj nemogoča. Res je, da zakonca iz svoje moči ne moreta izpolniti težke naloge pričevanja za Kristusa, a zato v zakramentu sv. zakona Kristus stopa v njuno skupno življenje, da bi posvetil njuno medsebojno ljubezen in jo blagoslavljal ter možu in ženi dajal moč za skupno življenje.

Zakonca naj zato v medsebojnem darovanju, ki temelji na ljubezni, s skupno molitvijo, v kateri bosta prosila za vztrajanje v zakonu, povabita medse Kristusa, kakor sta ga povabila na svojo svatbo mladoporočenca v Kani, kakor beremo v današnjem evangeliju.
Na svatbi je Kristus spremenil vodo v vino in tako naredil prvo znamenje (Jn 2,11). To je bilo izredno znamenje – mi ga običajno imenujemo čudež. To in druga Jezusova znamenja kažejo na Jezusovo božanstvo in ljubezen. Jezus je z njim pokazal, da je Božji Sin, ki skrbi za človeka in vidi njegove potrebe. Česar se Kristus, Božji Sin, dotakne, temu da novo vsebino. Vodo je spremenil v vino. In še danes se pri vsaki maši z Božjo pomočjo vino spremeni v Jezusovo kri. Bog zmore snov (materijo) spremeniti, posvetiti. Pri tem velikokrat uporabi človeka. Tudi pri zakonu Bog pokliče moškega in žensko, da sodelujeta pri njegovem odrešenjskem načrtu, da bi po njuni darujoči se ljubezni priklical nova človeška življenja in da bi sveto živela med drugimi ljudmi. Ljubezen zakoncev tako lahko postane znamenje Božje darujoče se ljubezni v nevernem svetu.

MAŠNI NAMENI

NEDELJA
17. januar
2016 2. nedelja med letom Ob 7.30 uri za + Ivana Jazbeca (30. dan)
Ob 9. uri pri sv. Antonu za + Antona Šemrov
Za + Zvonka Škofa
Ponedeljek
18. januar 2016 Marjeta Ogrska, kneginja Ob 17. uri za + Martina Šekoranja
Torek
19. januar 2016 Makarij Aleksandrijski, opat
Sreda
20. januar 2016 Fabijan, papež in mučenec Ob 17. uri za + Janeza Žgalina (osm.)
Četrtek
21. januar 2016 Agnes (Neža, Janja), devica in mučenka Ob 7. uri za +
Petek
22. januar 2016 Vincencij, diakon in mučenec
Sobota
23. januar 2016 Henrik Suzo, dominikanec
NEDELJA
24. januar
2016 3. nedelja med letom Ob 7.30 uri za + Terezijo Rajterič (osm.)
Ob 10. uri za + Vinka in Ivanko Rožman ter + v druž. Rožman in Kovačič

• 22. januarja goduje sv. Vincencij, ki je tudi zavetnik vinogradnikov. Prihodnjo nedeljo bomo v naši župniji obhajali Vincencijevo nedeljo. Najprej bo sveta maša, potem pa bo blagoslov vinogradov in družabno srečanje. Prisrčno vabljeni!