16. NEDELJA MED LETOM
17. julij 2016

POMEMBNOST POSLUŠANJA

Neka žena je v nedeljo namesto kosila položila na mizo kup sena. Družini je vzelo sapo, a si nihče ni upal reči niti besede. Takrat je besedo povzela mama: »Petnajst let že kuham in postavljam pred vas dobra jedila, a v vseh teh letih ni še nihče rekel, da je kosilo dobro. Niti da ni dobro!«

Bolj kot plačila si je mati želela prijazne besede, prisrčno pohvalo in zahvalo … Kuhanje, strežba in druga vsakdanja opravila so v ospredju tudi v današnjem evangeliju. Marta kuha in pripravlja mizo, Marija pa sede in posluša Jezusa (prim. Lk 10,39). Jezus Marti prizna, da »skrbi« in ji na neki način da vedeti, da je opazil njeno skrb, a obenem še bolj pohvali njeno sestro Marijo, ki mu prisluhne. Jezus je prišel s poti. Verjetno je bil utrujen, a najbrž potreben tudi prijazne besede in tega, da mu nekdo prisluhne. In to je storila Marija, ki je »poslušala njegovo besedo«. Tako Jezus, čeprav Božji Sin, pokaže na pristno in globoko človeško potrebo, ki jo dobro opažamo tudi pri današnjih ljudeh: Človek potrebuje poslušanje, sprejetost, razumevanje. Človek ni samo materialno bitje in ne potrebuje samo  gmotnih dobrin, ampak tudi poslušanje in sprejetost. Kolikokrat kdo od starejših reče: »Saj nič ne  potrebujem, le obiščite me, pogovorite se z menoj in pokažite mi, da sem vam dragocen!« Številni mladostniki ne cenijo materialnih dobrin svojih staršev, ker v njih ne vidijo ljubezni. Koliko raje bi videli, če bi jim starši naklonili več časa in pozornosti. Kako napačno ravnajo starši, ki menijo, da je pomembno le to, da dajo otrokom najmodernejša oblačila in igrače, dober mobilni telefon, računalnik …, medtem ko otroci potrebujejo njihovo ljubezen in čas! Kolikokrat napačno mislijo, da bodo otroci zadovoljni, če jim nudijo materialno ugodje, a jih ne vzgajajo. Otroci potem nimajo vrednot, po katerih bi živeli. Kako naj se v življenju orientirajo, če jim bistveno manjka? Poslušanje (D)drugega je za človekovo polno življenje nadvse pomembno!

MAŠNI NAMENI

NEDELJA

17. julij

2016

16. nedelja med letom Ob 7.30 uri v Orešju za + v družini Petrišič in Franca Hribarja

Ob 9. uri za + Rozalijo, Jožeta in Branka Rebernika ter Karla in Franca Medveda

Ponedeljek

18. julij 2016

Simon, duhovnik
Torek

19. julij 2016

Arsenij Veliki, puščavnik Ob 19. uri za + Franca Krištofa
Sreda

20. julij2016

Apolinarij, škof in mučenec Ob 19. uri za +Marto Blažinčič, Anko in Jožeta Balon in starše Blažinčič
Četrtek

21. julij2016

Danijel, prerok Ob 19. uri za + Marijo Kenda in + starše

 

Petek

22.julij2016

Marija Magdalena, spokornica Ob 19. uri za + Margareto Šušin (30. dan)
Sobota

23. julij2016

Brigita Švedska, redovnica in sozavetnica Evrope Ob 19. uri za +Marto Gregurič
NEDELJA

24. julij

2016

17. nedelja med letom-Krištofova nedelje Ob 8. uriza + Antona in Elizabeto Geršak

Ob 10. uri v Orešju za + Adolfa Rajteriča in Marjano Pavlin

  • Prihodnjo nedeljo bomo v Orešju obhajali Magdalensko nedeljo. Slovesna sveta maša bo ob 10. uri. Gospodinje naprošam za pecivo, vinogradnike pa za vino, da se bomo po maši ustavili ob kozarčku in pecivu!Lepo vabljeni!
  • Prihodnjo nedeljo, 24. julija 2016, bomo v Cerkvi na Slovenskem praznovali Krištofovo nedeljo, ki jo zaznamuje blagoslov prevoznih sredstev. Krištofova nedelja nas tako povezuje z božjo dobroto in božjim varstvom. Naša dobrota pa objema misijonarje in ljudi v misijonskih deželah. Svoj dar boste lahko oddali po blagoslovu prevoznih sredstev. Blagoslov prevoznih sredstev bo po sveti maši ob 8. uri na Bizeljskem in ob 10. uri v Orešju!