11. NEDELJA MED LETOM
Junij 2016

 

DRUGAČEN KRISTUSOV POGLED

Neki deček je prijatelju, s katerim sta se igrala, dejal: »Ko bom odrasel, bi rad nosil taka očala, kot jih nosi moja babica. Z njimi more namreč videti velikoveč kot večina drugih ljudi. Lahko vidi v človeku dobro, kjer vsakdo drug vidi le slabo. Vprašal sem jo, kako more videti dobro, in odgovorila mi je, da se je tako naučila gledati, ko je postala starejša. In ko bom jaz odrasel, bi rad imel taka očala, kot jih ima babica, da bi videl dobro v ljudeh.« (Drobne zgodbe z biserom,153.) Med tistimi, ki si niso zmogli nadeti »babičinih očal«, je tudi farizej Simon iz današnjega evangelija. Ko je k Jezusu prišla grešnica, je njegov pogled videlle njene grehe in napake. Popolnoma drugače pa gleda Jezus.

»Ko bi bil ta prerok, bi vedel, kdo je ženska, ki se ga dotika, in kakšna je; vedel bi, da je grešnica,« je menil farizej, ko je opazoval ženo. A Gospod ni samo prerok, ki ve, kaj je v človeku. Ni samo diagnostik, ki pozna bolezen, je tudi zdravnik, ki jo zdravi. Tako se Kristus v današnjem odlomku predstavlja tudi kot Bog in Odrešenik, ki odpušča grehe. Njegov pogled ne vidi samo grehov, ampak tudi ženino skesanost (pokleknila je, jokala, brisala noge), pogum (premagala je strah pred farizejskimi pogledi) in ljubezen.

Obstaja samo ena vrsta ljudi – grešniki. Ti pa se delijo na tiste, ki to priznajo, in one, ki tajijo. Poznam ljudi, ki vneto zagotavljajo, da pod milim nebom nimajo kaj povedati pri spovedi, ker da nimajo grehov, obenem pa kritizirajo in opravljajo druge, koliko napak imajo. Ponovijo farizejsko držo, ki jim onemogoča, da bi se približali Kristusu, ga prosili odpuščanja in doživeli zdravilnost njegovega ljubečega pogleda. Ljudem, ki trdijo, da nimajo greha, ne more biti veliko odpuščeno, ker malo ljubijo. Ženi pa je veliko odpuščeno, »ker je močno ljubila«.

Ženina skesanost izvira iz zavesti, da jo Kristus ljubi. Grehov ji je žal, ker je užalila Ljubezen samo. Kdor je enkrat doživel Kristusovo ljubezen, tega ne bo nikoli pozabil. Kristusov pogled bo vedno počival na njem.

MAŠNI NAMENI

NEDELJA

12. junij

2016

11. nedelja med letom Ob 7.30 uri v Orešju za + Riharda in Marijo Gregl ter Jožeta Gregla

Ob 9. uri pri sv. Antonu za + Ivana in starše Žnidarič

Ponedeljek

13. junij 2016

Antona Padovanski, redovnik in cer. učitelj Ob 19. uri za + Ano Špeljak

 

Torek

14. junij 2016

Valerij in Rufin, mučenca Ob 19. uri za +Lajoša Pappa
Sreda

15. junij2016

Vid, mučenec Ob 19. + Marijo (obl.) in Karla Kelherja
Četrtek

16. junij2016

Tihon, škof Ob 19. uri na čast sv. Antonu in sv. Roku za zdravje v rokah in nogah
Petek

17.junij2016

Rajner, samotar Ob 19. uri v dober namen
Sobota

18. junij2016

Gregor Janez Barbarigo, škof Ob 19. uri za + Ivana (obl.) in Jožefo Cizelj
NEDELJA

19. junij

2016

12. nedelja med letom Ob 7.30 uri v Orešju za +Marijo Gregl

Ob 10. uripri sv. Vidu za + Žaneka in Betko Kelhar

  • Prihodnjo nedeljo bomo obhajali Vidovo nedeljo. Ob 10. uri bo sveta maša. Po maši bo kulturni program z Moškim pevskim zborom Bizeljsko.

Turistično društvo Bizeljsko vabi na Vidovo nedeljo na pohod po »Vidovi poti«. Zbor je pri Etnografski  zbirki Marije Sušnik na Pišeški cesti 35 ob 9. uri. Ob 10. uri bo sveta maša. Zaključek pohoda bo ob golažu pri Vinotoču Zagmajster na Vidovi poti. Lepo vabljeni

  • Oratorij bo letos potekal ob nedelje 26. do srede 29. junija 2016. Prijavnice lahko dobite v cerkvi in jih čim prej prinesete ga. Andreji Špeljak ali pa v župnišče!