NEDELJA MED LETOM
M
aj 2016

OZDRAVLJENJA

Evangeliji na raznih mestih pripovedujejo o čudežnih ozdravljenjih. Današnje se razlikuje od drugih po tem, da Jezus bolnika niti videl ni. Ozdravil ga je na daleč.

Pripoved vključuje več drugih ozdravljenj. Na prvi pogled so neopazna. Spadajo namreč v drugačno vrsto. So pa pomembna za evangelijsko sporočilo.

Eno do njih je vedenje stotnika, poveljnika rimske vojaške posadke v Kafarnaumu. Pričakovati bi bilo, da bo surov, nadut in nasilen, kakršni so navadno osvajalci. Pa je ljudem ne samo naklonjen, ampak jih ima celo rad. Čeprav tujec in pogan, jim je sezidal shodnico, z judovskimi starešinami pa je v prijateljskih odnosih. Je tudi dobrega srca, saj se sicer ne bi toliko trudil za zdravje bolnega služabnika.

Še bolj občudovanja vredna je stotnikova iskrena globoka in spoštljiva vera. Iskrena, ko tako preprosto in prepričljivo primerja Jezusovo oblast nad boleznijo s svojo oblastjo nad vojaki. Globoka, ker sploh ne dvomi o Jezusovi moči nad boleznijo in njegovi volji, da bi bolnika ozdravil. Spoštljiva, ker se ima za nevrednega, da bi ga Jezus počastil s svojim obiskom in stopil v njegovo hišo. Takšna vera zasluži ne le pohvalo, temveč tudi uslišanje. Dosegla je oboje.

Nepričakovano je tudi vedenje Judov. Stotnik je pogan, pogane pa so Judje prezirali. Z njimi so imeli le uradne stike. Stotnik pa je bil ne le pogan, ampak zraven tega še vojaški predstavnik države, ki si je prisvojila judovsko ozemlje. Navzočnost rimske vojaške posadke je zavednega Juda bodla v oči in mu vsrcu vzbujala odpor. Tu pa vidimo prijateljska in naravnost prisrčna razmerja med rimskim stotnikom in judovskimi starešinami. Ti pridejo k Jezusu, hvalijo stotnika in priporočajo njegovo prošnjo.

Telesno ozdravljenje je vrednota. Večja vrednota pa je vera, ki je takega ozdravljenja vredna. Pa naj zraste v srcu Izraelca ali Rimljana.

MAŠNI NAMENI

NEDELJA

29. maj

2016

9. nedelja med letom Ob 7.30 uri v Orešju za + Nežo in Vinka Požek

Ob 10. uri za župljane

Ponedeljek

30. maj2016

Ivana Orleanska, devica Ob 19. uri za + starše in brata Stermecki in starše Emeršič
Torek

31. maj2016

Obiskanje Device marije Ob 19. uri za +Slavo Decceco

Za + Marijo Trebušak

Sreda

1. junij2016

Justin, mučenec Ob 19. uri v Orešju za + Draga Domitroviča in vse + Domitrovičeve
Četrtek

2. junij2016

Marcelin in Peter, mučenca Ob 19. uri za +Antonijo Žmavc
Petek

3.junij2016

Srce Jezusovo Ob 19. uri za + Mihaela Zupana (obl.) in dvojne starše ter brate in sestre
Sobota

4. junij2016

Marijino Brezmadežno Srce Ob 19. uri za + Franca Krištofa
NEDELJA

5. junij

2016

10. nedelja med letom Ob 7.30 uri v Orešju za +Staneta Mravlja in + v druž. Mravlja, Strmšek, Šekoranja in Bah

Ob 9. uriza + Vero Balon

  • V torek 31. maja 2016 vabljeni k zaključku šmarnic.
  • Prihodnjo nedeljo ob 15. uri, bo v naši župniji v cerkvi, srečanje ljudskih pevcev v spomin na bl. Antona Martina Slomška»VESELI HRIBČEK«. Tudi letos bodo gostje ljudski pevci iz Luč, ki edinstveno pojejo šest glasno petje. Lepo vabljeni!
  • Oratorij bo letos potekal ob nedelje 26. do srede 29. junija. Prijavnice lahko danes dobite v cerkvi in jih čim prej prinesete ga. Andreji Špeljak ali pa v župnišče!