4. VELIKONOČNA NEDELJA

PODOBA DOBREGA PASTIRJA

»Moje ovce poslušajo moj glas; jaz jih poznam in hodijo za menoj« (Jn 10,27). Dobri pastir pozna vsakega po imenu in mu je vsakdo dragocen. To ravnanje je v nasprotju z vsemi tistimi voditelji, katerim s(m)o ljudje le številke, ne pa človeške osebe, ki bi jih poznali in klicali po imenu. Dobri pastir ima z vsakim osebni odnos. Ker ljudje čutijo na sebi njegovo ljubezen in vedo, da so pastirju dragoceni, poslušajo njegov glas. Božje zapovedi bo zato lahko izpolnjeval tisti, ki ima s Kristusom oseben odnos in je izkusil njegovo ljubezen. Za drugega bodo Božje zapovedi odvečne in težke ter bo gledal, kako bi se jim izognil ali pa jih razglasil za neživljenjske in zastarele.

Zanimivo je, da je režiser Mel Gibson v filmu Kristusovo trpljenje Jezusove besede, ko se razodene kot Dobri pastir, teološko pravilno in filmsko mojstrsko uvrstil v »flešbek« tik pred prizorom križanja. Kristus pove, da je Dobri pastir, ki da svoje življenje za  svoje ovce. Tako jim bo zaslužil večno življenje: »Dajem jim večno življenje; nikoli se ne bodo pogubile in nihče jih ne bo iztrgal iz moje roke.« Kdor posluša glas Kristusa, bo prejel večno življenje in bo občutil varnost njegove roke. Roka v svetopisemski govorici pomeni moč in oblast. Kristusova roka pa je vsemogočna, ker je roka, ki je bila pribita na križ, ki je bila ranjena in je s svojo ranjeno ljubeznijo prinesla ljudem odrešenje.

Naj Jezusovo zagotovilo o njegovi navzočnosti spodbuja tudi nas v prizadevanju, da bi poslušali njegove besede in se ravnali po njegovem glasu. Naj nam tudi pomaga prositi, da nam ne bo nikoli zmanjkalo takih duhovnikov, ki bodo podoba Dobrega pastirja.

MAŠNI NAMENI

NEDELJA

17. april

2016

4. velikonočna nedelja – nedelja dobrega pastirja Ob 7.30 uri v Orešju za + v druž. Ulčnik, Pavlin, Geršak, Horvat, Ljubič in Kurko

Za + Marijo Zajc (osm.)

Za + Marijo Kunst (30. dan)

Ob 9. uri za + Franca in Alojzijo Martini, Andreja in Jožefo Juričko in stare starše Martini in Juričko

Ponedeljek

18. april 2016

Evzebij, škof Ob 18. uri v Orešju za +Ivana Jazbeca
Torek

19. april 2016

Leon IX., papež Ob 18. uri za +Alojza in Jelko Plevel
Sreda

20. april 2016

Teotim, misijonar, škof Ob 7. uri za + Ano Ocepek
Četrtek

21. april 2016

Anzelm, škof in cer. uč. Ob 18. uri za + Antona Bibiča
Petek

22.april2016

Leonid, mučenec Ob 18. uri  za blagoslov in srečen zakon ob 50 letnici poroke
Sobota

23. april2016

Jurij, mučenec, zavetnik ljubljane Ob 18. uri za + Franca Krištofa (30. dan)
NEDELJA

24. april

2016

5. velikonočna nedelja Ob 7.30 uri v Orešju za +Staneta Mravlja in + v druž. Šekoranja, Mravlja, Strmšek in Bah

Ob 9. uri za +Marijo, Franca in Nado Balon in stare starše Balon in Urek

 

  • V soboto, 23. aprila 2016 ob 14. uri, vabi KD Kapele, sekcija za ohranitev dediščine v Lovski dom v Kapele na Jurjevanje po starih običajih. Peklo se bo cvrtje, igrale igre in se veselilo. Lepo vabljeni!