5. postna nedelja – tiha

 KAKO LJUBITI GREŠNIKA?

Kristjan mora razlikovati med zmoto in tistim, ki se moti, med grehom in grešnikom. Vedno moramo zavračati zmoto in greh, a sprejemati grešnika. Čudovito »lekcijo« o tem sprejemanju nam je dal Jezus v evangeliju današnje nedelje. Jezus ni obsodil žene, ki so jo potem, ko so jo zasačili pri prešuštvovanju, pripeljali k njemu. S tem ni hotel reči, da je vse dovoljeno in da je vseeno, ali delamo prav ali narobe, dobro ali slabo. Grešnice ni obsodil, ker mu je vsak človek dragocen. Ni pa pritrdil zlu, grehu, ki ga je naredila žena. Zanj greh ostaja greh, vreden vsake obsodbe. Tudi nečistovanje in zakonska nezvestoba sta greh. Kristus ne izda resnice. Kajti ko bi te ali druge grehe odobraval, bi grešnici rekel nekako takole: »Pojdi, a drugič bodi bolj previdna, da te ne zasačijo!« Tako pa ji je rekel: »Pojdi in odslej ne greši več!« (Jn 8,11).

Kristus je vedel, da grešnici ne bo čisto nič pomagal, če jo bo tudi on obsodil in izpolnil zahtevo množice (večine!), ki jo je pripeljala. Končno je v tistem trenutku tudi sama vedela, da je storila napako. Zato jo je sprejel tako, kakršna je – kot grešnico; ne zato, ker bi njen greh odobraval, ampak ker ljubi vsakega človeka in mu s to ljubeznijo želi omogočiti spreobrnjenje. To je tudi cilj sprejemanja grešnikov: da bi na sebi občutili razumevanje in ljubezen, ki bi jim pomagala k spreobrnjenju.

Marsikdo izmed nas je že doživel odpuščanje. Ali nam ni lepo, ko nas drugi sprejme kljub temu, da imamo napake? Gotovo smo to občutili v odnosu z Bogom. Ali ne bi bilo lepo, če bi si izbrali za sklepno postno nalogo, da bomo zavračali greh in zmoto, ljubili in sprejemali pa grešnika ter tistega, ki se moti? Morda mu bomo s tem olajšali pot do Jezusa, ki je iz ljubezni trpel in umrl za vsakega človeka.

MAŠNI NAMENI

NEDELJA

13. marec

2016

5. postna nedelja – tiha Ob 7.30 uri v Orešju za + brate in starše Pavlin ter Gabron, Karla in Ano Geršak, Martina in Antonijo Horvat

Ob 9. uri za + Ljudmilo Kajs (obl.)

Ponedeljek

14. marec 2016

Matilda, kraljica
Torek

15. marec 2016

Placid, redovnik
Sreda

16. marec 2016

Herbert, škof Ob 17. uri za + Antona Bibiča
Četrtek

17. marec 2016

Patrik, škof in misijonar Ob 17. uri za + Mirana Kosa (osm.)
Petek

18. marec 2016

Ciril Jeruzalemski, škof in cer. uč Ob 17. uri za + Milana Pinteriča

 

Sobota

19. marec 2016

Jožef, Jezusov rednik Ob 17. uri za + Jožeta Veršeca

Za + Jožeta Iljaža in starše Jožefo in Ivana

NEDELJA

20. marec

2016

cvetna nedelja Ob 7.30 uri v Orešju za + Jožeta Zagmajstra in starše

Za + 2 Jožeta Koler

Ob 9. uri za + Alojza Grosa (obl.), brata Nikolaja ter starše Malus

Za + Marijo Krošl

  • V soboto 19. marca 2016, je slovesni praznik svetega Jožefa, Jezusovega rednika in zavetnika naših dežele. Sveta maša bo ob 17. uri. Lepo vabljeni!
  • Prihodnjo nedelja je cvetna nedelja. Lepo vabljeni k svetim mašah, kjer se bomo spominjali Jezusovega slovesnega vhoda v Jeruzalem. Pri mašah bomo blagoslovili oljčne vejice in zelenje.
  • Zavod živim prosi za pomoč! Zavod ŽIVIM je je zavod, ki pomaga otrokom in njihovim staršem, ki se soočajo z nenačrtovano nosečnostjo in tistim, ki trpijo zaradi posledic splava. Vabimo vas, da v tem postnem času prispevate delček svoje pozornosti v obliki hrane družinam, ki so se kljub velikim stiskam v nosečnosti odločile medse sprejeti življenje. Prihodnjo teden in vse tja do nedelje bomo v cerkvi zbirali hrano za družine, da jim skupaj pomagamo preživeti. Hvala!
  • V soboto, 19.3. 2016 ob 19. uri Kulturno društvo Kapele vljudno vabi na ogled premiere igranega etnološkega filma ‘Od pera do vajkoža’ s spremljevalnim programom v Gasilski dom Kapele. Pridite ‘Lušno, ne bo vam žau’.