20. NEDELJA MED LETOM-Lovrenčeva
avgust 2016

KRISTUS MOTI

Zgodi se, da pogovor s sodelavci, prijatelji ali sosedi nanese na verska vprašanja. Če takrat povemo, da smo verni in hodimo v cerkev ter imamo do teh vprašanj drugačno stališče, številnim ljudem to ni prav. Morda se celo nam zdi, da motimo enotnost mišljenja, ko pa je miselnost naše družbe velikokrat tako različna in daleč od krščanstva. Zato včasih mislimo, da bi bilo bolje, če bi molčali in ne bi povedali svojega mišljenja, ki smo ga oblikovali ob Kristusovem evangeliju. Marsikateri kristjan tudi pravi, da takrat, ko pogovor v družbi nanese na Boga, vero ali Cerkev, molči. Prav to je narobe! Zakaj bi vsi drugi imeli pravico povedati svoje mnenje, kristjani pa ne?

In res je v naši družbi postalo skoraj že »normalno«, da vsakdo pove svoje mnenje, pa čeprav je to nestrpno in nemodro, kristjani pa ne. Nekateri krščansko prepričanje označujejo za preživeto in se zgražajo nad njim. Kristjani s svojim mnenjem »motimo«, vnašamo nemir … In prav na to »zadrego« nas opozarja Kristus v današnjem evangeliju: »Odslej bo namreč v eni hiši pet razdeljenih: trije proti dvema in dva proti trem.« Kristus poudarja, da se bo njegov učenec razlikoval od drugih in doživel nasprotovanja: »Mislite, da sem prišel na zemljo prinašat mir?«

Kristus jasno pove, da bodo glasniki Boga vedno koga motili. Kristjan bo lahko nad dejstvom, da bo njegovo mnenje v javnosti stalno naletelo na zavračanje in nasprotovanja, tudi obupal. Težko je sam plavati proti toku. Zato bo lahko celo zapustil Kristusa. A današnje drugo berilo pa nam ponuja drugačno rešitev. Pokaže nam, kje naj dobivamo moč, da bomo vzdržali to napetost: »Uprimo oči v Jezusa.« Svoj pogled ne imejmo uprt kamorkoli, ampak v Kristusa, ki je »od grešnikov pretrpel tako nasprotovanje.« Samo če bomo imeli oči uprte v Kristusa, se v naših dušah ne bomo »utrudili in omagali«, ampak bomo zmogli prestati »nasprotovanje«.

MAŠNI NAMENI

NEDELJA

14. avgust

2016

20. nedelja med letom– Lovrenčeva nedelja Ob 7.30 uri v Orešju za + Antona in Marijo Hvalc ter + v druž. Hvalc in Borošak

Ob 10. uri za + v druž. Kranjc za brata in sestre, Pepiča in Micko Stermecki in + v druž. Medved

Ponedeljek

15. avgust2016

Marijino Vnebovzetje Ob 7.30 uri v Orešju za + Antona Pristoliča (obl.)

Ob 9. uri za + Štefana Pinteriča

Torek

16. avgust2016

Rok, romar in spokornik Ob 7. uri na čast svetemu Roku za zdravje
Sreda

17. avgust2016

Evzebij, papež in mučenec
Četrtek

18.avgust2016

Helena, cesarica
Petek

19.avgust2016

Janez Eudes, duhovnik  
Sobota

20. avgust2016

Bernard, opat in cer. učitelj Ob 19. uri za +Antonijo Žmavc
NEDELJA

21. avgust

2016

21. nedelja med letom Ob 7.30 uriv Orešju za + 2 Franca in Ano Kunst

Ob 9. uri pri sv. Vidu za + Antona Bibiča (obl.)

Jutri 15. avgusta se kristjani spominjamo tistega dogodka, ko je bila Devica Marija v nebo vzeta z dušo in telesom. To je eden izmed največjih krščanskih praznikov. Zato je prav, počastimo Marijo in se udeležimo svete maše. Svete maše bodo ob 7.30 uri v Orešju in ob 9. uri v župnijski cerkvi. Lepo vabljeni!

Prihodnjo nedeljo 21. avgusta pa bo Rokova nedelja pri sv. Vidu. Sveta maša bo ob 9. uri. Lepo vabljeni!