21. NEDELJA MED LETOM
avgust 2016

KOGA KRISTUS POZNA?

Prvo berilo iz knjige preroka Izaija poudarja, da je odrešenje namenjeno vsem, saj pravi: »Pripeljali bodo vse vaše brate izmed vseh narodov v dar Gospodu« in: »Prišel bom, da zberem vse narode in jezike …« Bog je Bog za vse. Ne gleda na narodno, jezikovno, rasno ali kakšno drugo pripadnost. Zanj smo vsi ljudje sinovi in hčere, njegovi otroci in vsakega izmed nas neizmerno ljubi. Ljudje se sami oddaljujemo od njega. Ločnica gre po sredi našega srca. Tam se človek odloči, ali bo pripadal Bogu ali ne. Za Boga so pomembna dejanja, ki izhajajo iz našega odnosa do njega.

Jezus je v današnjem evangeliju zelo jasen in oster, ko opisuje, kaj nas loči od Boga. Ko bomo začeli trkati na zaprta vrata in se sklicevati, da smo z njim »jedli in pili in je po naših ulicah učil«, nam bo odgovoril: »Ne vem, od kod ste. Pojdite proč izpred mene vsi, ki delate krivico!« Kristus nas ne pozna, če se iz našega življenja ne pozna, da smo njegovi. Sklicevanje na poznanstvo z njim nam ne bo pomagalo, če nismo živeli, kot nas uči.

Najbrž že vidimo veliko »kandidatov«, ki bi jim Kristus lahko naslovil besede, da jih ne pozna, ker ni dovolj, da se sklicujejo na svoje krščanstvo. Ali niso to tisti, ki gredo dvakrat na leto k maši, dajo krstiti otroke in zahtevajo cerkveni pogreb za svoje bližnje, a živijo tako, kot da niso nikoli slišali za Kristusa? Ali ne spadajo sem ljudje »polovičnega« krščanstva, ki občasno hodijo k maši, jo po možnosti zamudijo, stojijo nekje zadaj in ne sodelujejo pri župnijskem življenju in dobrodelnosti ter jemljejo Božjo in duhovnikovo besedo z veliko rezervo? Nedvomno  spadajo vsi ti med možne naslovljence Jezusovih besed: »Ne vem, od kod ste.« Toda nič manj nis(m)o v nevarnosti ljudje, ki hodimo redno k maši, celo sodelujemo v življenju Cerkve, pa je naše srce in so naši medsebojni odnosi, skratka naše življenje tako, da se nam ne pozna, da smo Kristusovi. Ni dovolj sklicevanje na »poznanstvo« z Jezusom.

MAŠNI NAMENI

NEDELJA

21. avgust

2016

21. nedelja med letom Ob 7.30 uri v Orešju za + 2 Franca in Ano Kunst

Ob 9. uri pri sv. Vidu za + Antona Bibiča (obl.)

Ponedeljek

22. avgust2016

Devica Marija Kraljica Ob 19. uri za + Janeza Žgalina
Torek

23. avgust2016

Roza iz Lime, devica in red. Ob 19. uri za + Aljo, Bojano in Izidorja
Sreda

24. avgust2016

Jernej, apostol Ob 19. uri za + Ido Žnidaršič (30. dan) in + Žnidaričeve
Četrtek

25.avgust2016

Ludvik IX, francoski kralj
Petek

26.avgust2016

Ivana Bichier, redovna ustanoviteljica Ob 19. uri za + Roziko Iljaš (30. dan)
Sobota

27. avgust2016

Monika, mati sv. Avguština
NEDELJA

28. avgust

2016

22. nedelja med letom Ob 7.30 uriv Orešju za + Vinka in Nežo Požek

Ob 9. uri za + Antona in Ano Mihelin

Prihodnjo soboto 27. avgusta bomo imeli župnijsko romanje. Letos bomo obiskali baziliko Matere Usmiljenja v Mariboru, Slomškov grob v mariborski stolnici, ogledali si bomo najstarejšo trto na svetu, obiskali novo župnijo bl. Antona Martina Slomška v Košakih pri Mariboru, splavom popeljali po reki Dravi in obiskali župnijo sv. Lovrenca na Pohorju. Lepo vabljeni! Še je nekaj prostih mest!