19. NEDELJA MED LETOM
7.
avgust 2016

Aktivno pričakovanje

Ljudje neradi čakamo. (Vsaj zame to velja.) Če moramo čakati, postanemo živčni. Pomislimo samo na čakanje pri zobozdravniku ali pa na čakanje v vrsti pred okencem za dokumente. Seveda pa obstaja tudi druga vrsta čakanja – veselo pričakovanje: ko fant čaka na zmenek z dekletom, na primer. Podobno so veseli starši, ko se njihov otrok vrne s potovanja ali študija v tujini. V tem veselju mu mama pripravi najljubšo jed, ko pa je v Angliji, kjer je bil na jezikovnem tečaju, tako slaba hrana. Pričakovanje zna biti lepo in veselo, ko čakaš na ljubljeno osebo. Kdor ima vero, pričakuje Kristusa, je buden in pripravljen, da ga sprejme.

Ko sem obiskal zelo bolno starejšo gospo, mi je mirno dejala: »Sedaj čakam.« Nekoliko mi je bilo nerodno, kajti mislil sem, da bo rekla: »Sedaj čakam smrt!« Pa je nadaljevala: »Sedaj čakam Kristusa, da pride pome.« Vse življenje je bila povezana z njim. Zanj je delala, z njim trpela, njega je molila, sedaj ga je čakala v moči vere vanj in z ljubeznijo, s katero ga je ljubila. Njeno končno pričakovanje je bila vsota številnih »majhnih pričakovanj« Gospoda. Dejala je še, da veliko moli. V slogu današnjega evangelija bi lahko rekli, da je budno čakala. Vera ji je pomagala, da se ni bala, ampak je pripravljena čakala Kristusa.

»Blagor tistim služabnikom, ki jih bo gospodar ob svojem prihodu našel budne. Resnično, povem vam: Opasal se bo in jih posedel za mizo. Pristopil bo in jim stregel« (Lk 12,37). Kako pomembno je budno čakati, evangelij ponazori s kar tremi prilikami: o gospodarju, ki se vrača s svatbe; o tatu, za katerega ne vemo, kdaj se prikrade, in o oskrbniku, ki v pričakovanju gospodarja vestno opravlja delo. Moder je tisti, ki čaka pripravljen, nespameten pa tisti, ki ni pripravljen.

Ne samo da je modro pripravljen čakati Gospoda, velja tudi, da je vesel, kdor pričakuje ljubljeno osebo. Bolj ko ljubimo, bolj se bomo veselili. Seveda ne gre za pasivno čakanje, ampak čakamo pripravljeni, kajti gorje oskrbniku, ki »ničesar ne pripravi«.

MAŠNI NAMENI

NEDELJA

7. avgust

2016

19. nedelja med letom Ob 7.30 uri v Orešju za + Justo in Draga Rajteriča, Jožefo Colner in starše

Za + 2 Jožeta Koler (obl.)

Ob 9. uri za + starša Ivana in Ano Kmetič ter Antona Jurkasa

Za + Antona in Barbaro Gabron roj. Sosnovski

Ponedeljek

8. avgust2016

Dominik, duhovnik in ust. dominikancev Ob 19. uri v Orešju za + Marijo Kunst
Torek

9. avgust2016

Terezija B. od Križa-Edith Stein, muč.in soz. Evrope
Sreda

10. avgust2016

Lovrenc, diakon in mučenec Ob 7. uri na čast svetemu Lovrencu pravo odločitev v življenju
Četrtek

11.avgust2016

Klara, devica in redovna ust.
Petek

12.avgust2016

Ivana Šantalska, vdova in redovnica Ob 19. uri v Orešju za + Terezijo Rajterič
Sobota

13. avgust2016

Poncijan, papež in Hipolit, duhovnik-muč. Ob 19. uri za +Antonijo Malus
NEDELJA

14. avgust

2016

20. nedelja med letom – Lovrenčeva nedelja Ob 7.30 uriv Orešju za + Antona in Marijo Hvalc ter + v druž. Hvalc in Borošak

Ob 10. uri za + v druž. Kranjc za brata in sestre, Pepiča in Micko Stermecki in + v druž. Medved

• Prihodnjo nedeljo 14. avgusta 2016 bomo obhajali farni praznik – Lovrenčevo nedeljo. Slovesna sveta maša bo ob 10. uri, ki jo bo letos vodil dr. Matjaž Roter, vatikanski ataše v Kolumbiji.Po sveti maši bomo postavili klopotec in se družili ob prigrizku in kozarčku vina ter zapeli kakšno pesem!
Prav je, da se na god farnega zavetnika zahvalimo Bogu za naš kraj in vse kar prejemamo od Boga za naše vsakdanje življenje in na priprošnjo sv. Lovrenca prosimo božjega varstva in blagoslova v našem življenju. Lepo in prisrčno vabljeni!