17. NEDELJA MED LETOM
24. julij 2016

H KAKŠNEMU BOGU MOLIM?

Med težavami, s katerimi se ljudje kar pogosto zatečejo k duhovniku, so prav težave z molitvijo. Radi bi molili zbrano, pa jim to ne uspe. Zmanjka jim časa za molitev. Nekaterim je nerodno, češ da nikoli ne molijo s svojimi besedami, ampak uporabljajo le molitvene obrazce. Tudi meni molitev predstavlja težavo, saj večkrat ne zmorem zbrano moliti ali pa si ne vzamem dovolj časa zanjo. Celo veliki svetniki so poznali krizo molitve, ko na primer v molitvi niso občutili Božje navzočnosti, ampak eno samo »puščavo« ali »noč duha«. Tudi Jezusovi učenci so imeli težave z molitvijo, saj so ga prosili: »Gospod, nauči nas moliti« (Lk 11,1). Kolikokrat je ta iskrena prošnja tudi naša prošnja, ko se znajdemo v težavah pri molitvi.

Na prošnjo učencev, naj jih nauči moliti, jih Jezus nauči očenaš. Tega tudi mi pogosto molimo, čeprav v obliki, ki je zapisana v Matejevem evangeliju. Jezus začne »učno uro« o molitvi s ključno besedo Oče – Abba. Svetopisemski strokovnjaki pravijo, da to aramejsko besedo prevajamo z ljubkovalnim izrazom »očka, ati …«. Kristus molitev začenja domače in prisrčno ter nas tako s prvo besedo usmeri k podobi Boga, ki sloni na temeljni človeški izkušnji, na zaupanju, ki ga ima otrok do očeta, do svojih staršev. Zaupni naziv oče, očka naj opredeljuje tudi našo molitveno držo. Šele ko imamo občutek, da smo popolnoma varni, v naročju nekoga, ki nas zares sprejema in nudi varnost, lahko začnemo moliti.

Ko duhovni pisatelj Henry Nouwen govori o težavah pri molitvi, poudari, da se moramo na začetku molitve vedno vprašati: »Kakšen je Bog h kateremu molim?« Da je Bog kakor oče, je odlična priprava za našo molitev, ki nas bo varovala tudi pred raztresenostjo. Zato si pred molitvijo recimo: »Pogovarjal se bom z Očetom.« Oče da otrokom to, kar je dobro. V zavesti, da je Bog naš oče, verujemo, da nam bo naklonil to, kar je za nas dobro.

MAŠNI NAMENI

NEDELJA

24. julij

2016

17. nedelja med letom Ob 8. uri za + Antona in Elizabeto Geršak

Ob 10. uri v Orešju za + Adolfa Rajteriča in Marjano Pavlin

Ponedeljek

25. julij 2016

Jakob Starejši, apostol
Torek

26. julij 2016

Joahim in Ana, starša Device Marije Ob 19. uri za + Janeza Žgalina
Sreda

27. julij2016

Gorazd, Kliment in drugi uč. Cirila in Metoda Ob 19. uri za +Jožefa in Slavo Šneberger, Josipa in Maro Nogalo, Avgusta in Nežo Kovačič ter Jožeta, Lerko in Vlada Kovačiča
Četrtek

28. julij2016

Viktor I. papež Ob 18. uri v Orešju za + Staneta Mravlja (obl.)

Ob 19. uri za + Mirka Krhena

Petek

29.julij2016

Marta, Lazarjeva sestra Ob 19. uri za + Roziko Iljaš (osm.)
Sobota

30. julij2016

Peter Krizolog, škof in cer. uč. Ob 19. uri za +Vlada Degna
NEDELJA

31. julij

2016

18. nedelja med letom Ob 7.30 uriv Orešju za + Štefico in + v druž. Hvalc

Ob 9. uri za + Franja Mihelin (obl.) in Rudija Stefani

Za + Ferdinanda Veršeca, brata Martina, Pepco Feguš in + starše ter Franca Zupana

  • Župnija Šempeter vabi, v soboto 30. julija 2016 na romanje na SVETE VIŠARJE. Avtobus bo peljal skozi Bizeljsko ob 5, 15 uri! Če se kdo želi pridružiti romanju, se lahko prijavi v župnišču na Bizeljskem ali pa v Šempetru, do srede 27. junlija 2016!
  • Prihodnjo nedeljo bomo pri sveti maši začeli s pripravo na obisk Fatimske Marije v naši župniji!