Gospod Istenič je povedal, da je število vzorcev nad pričakovanji. Glede na izredno neugodne vremenske razmere v lanskem letu, so vina sorazmerno dobre kakovosti, boljša kot so pričakovali. Ni agresivnih kislin, nekoliko tanjša, harmonična, z lepo cvetico in bojo nadaljevala tradicijo dobrih bizeljskih vin.

Presenetila jih je žametna črnina, ki je bila le malo slabša od modre frankinje. Ponovno se je izkazal rumeni plavec kot pomemben in nepogrešljiv v sestavi belega bizeljčana. Je zelo primeren in se ga splača ohranjati ter ponovno saditi. Med vzorci je bilo nekaj starejših letnikov, ki so bili deklarirani kot višja stopnja in so pokazala, da s staranjem še pridobivajo na kakovosti. » Se jih splača starati«, je poudaril gospod Istenič in še povedal, da so letniki 2007 čudoviti in kažejo visoko kakovost, ki se odraža v cvetici in harmoniji. Dodal je še, da starejši letniki v celoti, kot predikati, odstopajo še stopnjo navzgor in so dosegli vrhunske ocene.

Ocenjeni so bili sledeče vzorce:

– beli bizeljčan      20 vzorcev
– bela zvrst             2 vzorca
– laški rizling          9 vzorcev
– renski rizling       3 vzorci
– chardonnay         5 vzorcev
– sivi pinot              1 vzorec
– traminec               3 vzorci
– sauvignon            3 vzorci
– rumeni muškat    13 vzorcev
– rdeči bizeljčan     7 vzorcev
– žametovka            1 vzorec
– modra frankinja   16 vzorcev
– cab. sauvignon    1 vzorec
– penina                   8 vzorcev
– predikati      5 x pozna trgatev ( LR- 2 vzorca, po 1 x rum. plavec, bela zvrst in sivi                              pinot)
                        3 x izbor ( 1 x chardonnay, 2 x traminec)
                        1 x jagodni izbor traminec
                        1 x ledeno vino traminec

Podelitev priznanj bo v soboto, petindvajsetega aprila pod kozolcem gostilne Šekoranja, udeležile se ga pa bodo tudi vinske kraljice iz drugih vinorodnih področij.

Lea Babič

 

img 3img 2img 4img 5img 6img 7img 8img 9img 10img 11img 12img 13img 14img 15img 16img 17img 18img 19img 20img 21img 22