Gostiteljica nas je najprej sprejela na svojem domu, od koder smo se skupaj odpravile na ogled muzeja Stara preša v Mestnem vrhu, ki ga upravlja tamkajšnje vinogradniško društvo. Tu so nas presenetili koranti, ki se združujejo v društvu EKD veseli korant. Za nas so zaplesali in nam predstavili svoje oblačilo. Tu smo poskusile nekaj vzorcev vina, med drugim tudi kraljičino vino.

V Ptujski kleti so nam postregli z izbranimi vini, degustacijo pa je vodil glavni enolog Ptujske kleti, Bojan Kobal. Poskrbeli so tudi za veliko presenečenje, saj smo za spomin kraljice dobile steklenico vina, ki je bilo donegovano v letu našega rojstva. Nato smo si ogledale še klet in arhiv vin, kjer hranijo najstarejše slovensko vino iz leta 1917. Zanimiv je bil tudi obisk turistične kmetije Širec, kjer nas je z domačimi dobrotami postregla Svetlana Širec, ki se lahko pohvali z naslovom 1. ptujske vinske kraljice in 12. vinske kraljice Slovenije

Ker smo bile na Ptuju v pustnem času, smo se tudi kraljice prelevile v kavbojke in pustovale na Grajeni. Naslednji dan smo obiskale okrepčevalnico Lacko, kjer smo poskusile njihovo najbolj znano gibanico, pozdravil pa nas je tudi župan občine Destrnik Vlado Vindiš. Posebno doživetje pa je bil ogled 55. mednarodne pustne povorke, kjer smo lahko videle čudovite in izvirne pustne maske. Obisk smo zaključile pri gostiteljici doma, ogledale smo si njihovo klet in se pogovorile o načrtih za naprej. Srečevanje vinskih kraljic je pomembno, saj si lahko izmenjujemo izkušnje in smo na lokalni ravni lahko še boljše promotorke svojih vin in svojega kraja. Pomembno je tudi, da kot vinske kraljice poznamo vsa slovenska vina, saj smo navsezadnje, predvsem v tujini, predstavnice Slovenije in vseh slovenskih vin.

Doroteja Šekoranja

 

img 1img 2img 3img 4img 6img 7img 8img 9img 10img 11img 12img 13img 14img 15img 16