Ob tej priložnosti nas je obiskalo šest lokalnih vinskih kraljic, in sicer: Teja Erzetič, kraljica rebule; Janja Hozner, vinska kraljica metliške črnine; Maja Žibert, cvičkova princesa; Urška Polanec, ptujska vinska kraljica; Urška Bračko, mariborska vinska kraljica in Polona Kolarič, kogovska vinska kraljica. Kraljeva družba je skupaj z vinsko kraljico Bizeljskega , Dorotejo Šekoranja obiskala Klet penin Istenič, kjer so nam razložili celoten postopek pridelave penin po klasični metodi, na koncu pa smo jih nekaj tudi poskusile. Nato nas je pot vodila do Repnice Najger, kjer nam je Jožica Najger povedala značilnosti repnic na sploh in posebnosti njihove repnice. Obiskale smo tudi družino Jelčič z Brezovice, ki so ravno v času obiska kraljic obnavljali vinograd z avtohtono sorto na Bizeljskem – rumeni plavec.  Ob tej priložnosti sem kot vinska kraljica Bizeljskega imela to posebno in častno nalogo, da sem posadila kraljičin trs. Po okrepčilu pri Pensionu Merkež nas je sprejela tudi Lea Babič, ki nam je razkazala svojo zbirko majolik in postregla z bizeljskim ajdovim kolačem, nato pa smo se odpravile do gospoda Janeza Šekoranja (Vino Graben), kjer smo lahko videle še njihovo repnico in poskusile njihova vina.

Nedeljsko jutro nam je z zajtrkom s penino in petjem polepšala družina Zagmajster – Hiša pesmi in vina, nato pa smo si ogledale še najstarejši hram pri Berkovičevih z letnico 1722.

Vinske kraljice so lahko na Bizeljskem spoznale naša vina, vinogradnike, naše naravne, kulturne in kulinarične posebnosti in upam, da jim je vikend na Bizeljskem ostal v lepem spominu.

Doroteja Šekoranja
Foto Lea Babič

 

img 1img 2img 3img 4img 5img 6img 7img 8img 9