svetišče na Stari gori nad Čedadom, kjer stoji cerkev, posvečena devici Mariji, v kateri smo imeli sveto mašo. To svetišče je znano daleč naokrog in jo pogosto obiskujejo romarji od blizu in daleč. V njej so čudoviti marmorni oltarji in veličasten Marijin kip, ki sodi med najlepše njene upodobitve.  Med pomembne umetnostno – zgodovinske spomenike, ki smo si jih tudi ogledali v Čedadu, spadajo tudi katedrala, mestna hiša, langobardski tempelj in Hudičev most čez reko Nadižo, o katerem je nastala zanimiva legenda.

Med posebne zanimivosti, ki smo si jih ogledali, sodi tudi Landarska jama, kjer so nekoč prebivali ljudje. V ozki votlini, ki se razteza v globino preko tristo metrov, je precej zanimivih skalnih obrisov, ki spominjajo na razne podobe, vidimo pa lahko tudi nekaj lepih manjših kapnikov. Na koncu votline je kip device Marije. V davnini je v tej votlini živel jamski medved, katerega podobo lahko vidimo pri vhodu v votlino, kjer je v vitrini na ogled tudi del okostja.
V Kostanjevici nad Gorico smo si po predavanju ogledali še frančiškanski samostan, kjer so pokopani člani francoske kraljeve rodbine Burbonov. V njem je ogromno zanimivosti, od grobnice s sarkofagi, do veličastne samostanske knjižnice, ki je poimenovena po slovenskem jezikoskovcu Škrabcu, kjer hranijo za Slovence zelo pomembno knjigo,  prvotisk slovnice  Zimske urice s posvetilom Adama Bohoriča, iz leta 1584.

Pred odhodom domov smo si v Novi Gorici ogledali še novo cerkev Kristusa Odrešenika, kjer nas je prijazno sprejel in nam osvetlil zgodovinska dogajanja v goriški škofiji tamkajšnji  župnik.
Tudi razpoloženje v avtobusih je bilo prijetno in veselo. Slišati je bilo veliko šal in lepih slovenskih pesmi ob spremljavi Tonetove harmonike in Filipove  kitare.
Na tem izjemno zanimivem in bogatem romanju smo videli in izvedeli veliko novega, popeljalo nas je globoko v zgodovino, hkrati pa nas je duhovno obogatilo. Mislim, da smo bili vsi nadvse zadovoljni in se bomo tega romanja, s hvaležnostjo gospodu župniku Vladu, še dolgo spominjali. Verjamem, da si vsi želimo še več podobnih romanj.

B. Brečko
Foto: B. Brečko, L. Babič

Več fotografij v fotogaleriji!

Tradicionalno bizeljsko župnijsko romanje

Tradicionalno bizeljsko župnijsko romanje

Tradicionalno bizeljsko župnijsko romanje