Martinovo je na Bizeljskem poleg krajevnega praznika tudi poseben praznik vinogradnikov. Od nekdaj velja, da je to obdobje, ko se mošt spremeni v vino. Je praznik nove letine in neke vrste zahvalni dan. To je čas, ko se delo v naravi zaključi in zato priložnost, da se gospodar zahvali za pomoč pri trgatvi, običajno z Martinovo pojedino ob okušanju pridelanega vina.

Po tradiciji poteka na Bizeljskem tudi veliko Martinovanje v organizaciji domačih društev (turistično društvo, društvo vinogradnikov in športno društvo Bizeljsko). Letošnje se je začelo z Martinovim sejmom v zadružnem domu, kjer so lokalni ponudniki gostom nudili svoje pridelke in izdelke. Ko so člani ansambla Potep vzeli v roke instrumente, se je dogajanje preselilo v šotor pred zadružnim domom. Krst mošta, ki so ga po navadi uprizorili člani turističnega društva, je letos zamenjal blagoslov vina. V domačem narečju sta ga na svoj humoren način  napovedali Francka in Pepca (Vesna Kunej in Erna Rožman), blagoslovil pa ga je zaradi odsotnosti domačega pišečki župnik.

Vrhunec večera je bila razglasitev nove vinske kraljice Bizeljskega. Peta vinska kraljica je postala Andreja Mihelin, ki si je ta naslov pridobila na predhodnem izboru pred petčlansko komisijo društva vinogradnikov Bizeljsko. Krono ji je od dosedanje nosilke Laure Omerzo predal gospod Janez Istenič, ki je pred tem spomnil na dolgoletna prizadevanja za promocijo bizeljskih vin kot je bila bizeljska noč v Ljubljani pred tridesetimi leti, ko je več kot sto krajanov tri leta zapored na gospodarskem razstavišču pripravilo nepozabne zabave Ljubljančanom. Predsednik društva vinogradnikov Blaž Zagmajster se je zahvalil Lauri za opravljeno delo in zaželel obilo uspeha Andreji pri promociji bizeljskih vin, kar je njena poglavitna naloga v vlogi vinske kraljice Bizeljskega. Čestitke in spodbudne besede so ji namenili tudi predsednica sveta KS Mateja Kmetič, ter svečinska vinska kraljica. Spregovorili sta tudi Laura, ki se je zahvalila vsem, ki so ji v minulem letu pomagali in stali ob strani ter Andreja, ki je obljubila po najboljših močeh izpolniti pričakovanja. Program je povezovala prva vinska kraljica Bizeljskega Doroteja Šekoranja.

Lea Babič