Sveti Martin je svetnik, ki ga radi častijo vinogradniki. V tem času se pridelek v kleteh že umiri, številni procesi v vinu se končujejo, mošt se bistri in spremeni v mlado vino, ki že kaže svoje lastnosti. Zato je v vinorodnih področjih v tem času še posebej veselo.

Tudi na Bizeljskem se radi poveselimo in nazdravimo novemu letniku v sodih, se zahvalimo za dobro letino in hvaležno pogostimo brače, ki so nam priskočili na pomoč pri trgatvi. Domača društva pripravijo tradicionalno Martinovanje pod šotorom, ki ga radi obiščejo gostje od blizu in daleč. Zadnja leta se je praznovanje razširilo v Martinov teden, ki se je začel s proslavo ob krajevnem prazniku ter Martinovo tržnico.

Najbolj odmeven dogodek letos je bilo sobotno Martinovanje z Modrijani, ki je privabilo več tisoč obiskovalcev. Ta večer je bila razglašena tudi nova vinska kraljica Bizeljskega. Za leto 2017 je bila izbrana Marija Krivec. Na prireditvi je prejela krono od letošnje vinske kraljice Lee Berkovič. Predaji krone sta ob društvenem praporu prisostvovali mariborska vinska kraljica Kaja Šerbinek in Cerkvenjaška kraljica Martina Breznik, ki sta svoji novi kolegici zaželeli uspešno delo. S svojim obiskom nas je počastila tudi slovenska vinska kraljica Sara Stadler, ki je novo vinsko kraljico »okronala«. S spodbudnimi besedami sta jo na pot »kraljevanja« pospremila tudi predsednica sveta KS Bizeljsko Mateja Kmetič in predsednik društva vinogradnikov Bizeljsko Blaž Zagmajster. Tretja vinska kraljica Bizeljskega se bo po svojih obveznostih pol leta vozila z avtom, ki ji ga v ta namen podarja Avtoline Krško.

Program je povezovala Darja Gajšek, ki je z Modrijani tudi zapela. Kot predskupina je nastopil ansambel Razgled, zapeli pa so tudi Ljudski pevci Bizeljsko.

Z veseljem pričakujemo še sredin koncert  MoPZ Bizeljsko, ki je v goste povabil še ŽePZ Mravljice, MePZ KUD Brežice ter Tamburaški orkester KUD Oton Župančič Artiče. Martinov teden 2016 bo zaključila Petkova pumpa z radiem Aktual.

Lea Babič