Martinovo je na Bizeljskem pomemben praznik, zato domača društva združijo moči in pripravijo svojevrstno praznovanje. Martinov vikend se je tokrat začel v petek s koncertom ŽePZ Mravljice, nadaljeval v sobotnem popoldnevu s proslavo ob krajevnem prazniku, pozneje še z Martinovim sejmom v dvorani zadružnega doma in dosegel vrhunec z večerno zabavo pod šotorom.

Na sejmu so domači kmetje ponujali svoje pridelke, rokodelci od blizu in daleč pa svoje izdelke. Ob sklepanju kupčij so gosti poskušali žlahtno kapljico in se posladkali ob stojnici aktiva kmetic. Ob dvajsetih se je dogajanje preselilo pod ogrevani šotor, kjer je za zabavo skrbel ansambel Nemir. Domači župnik Vlado Leskovar je krstil mošt, ki se po starem običaju v teh dneh spremeni v vino.

Vrhunec večera je bila razglasitev vinske kraljice Bizeljskega, k jo je komisija članov društva vinogradnikov predhodno izbrala. Vinska kraljica za leto 2020 je postala Karin Dobravc Škof. Krono ji je nadel podžupan občine Brežice Bogdan Pavlovšnik in ji zaželel uspešno delo v korist bizeljskega vinogradništva. Svoj mandat je zaključila peta vinska kraljica Bizeljskega Andreja Mihelin, ki je zbranim predstavila svoje delovanje v minulem letu. Bila je zelo aktivna in ji gre zato zahvala, ki jo ji je izrekel predsednik društva vinogradnikov Bizeljsko Blaž Zagmajster. Ob predaji krone sta ji s svojo prisotnostjo izkazali  čast tudi svečinska vinska kraljica Jožica Gornik in kraljica metliške črnine Melanie Miketič. Na odru so se jim pridružile še vse dosedanje bizeljske kraljice.

Zbral se je že lep šopek šestih bizeljskih rožic. V njihovem imenu je novi izbranki nekaj spodbudnih besed namenila Marija Krivec, ki je svoje poslanstvo zavzeto opravljala v letu 2017. Program je povezovala Doroteja Šekoranja, ki je bila prva kraljica.

Lea Babič
Video: Videokom Davor Lipej