gospa  Marija Gregl. Teto Micko, tako ji pravimo, iz Bizeljskega, bolj točno iz Kupc, kjer je bivala dokler je bila še na domu, smo obiskale aktivistke RK Bizeljsko. Predsednica Mira Rajterič, Jožica ObradovičMarija Haler in Anica Majcen. Ta drobna, lepo urejena, okretna ženička, živega pogleda in jasnih misli, ni mogla skriti presenečenja ob našem obisku. Kljub temu, da smo ji ob novoletnem obisku naših krajanov obljubile, da se na njen 98. rojstni dan vidimo, so se ji ob srečanju zasolzile oči. Izročile smo ji šopek in darilo. Rada bi prebrala vizitko, vendar ni videla. Prosila me je, naj preberem. Napisale smo:

Naj vam danes sije sonce, božajo lepe besede
in presenečajo drobne pozornosti.
Vse najboljše za vaše praznovanje.
Aktivistke RK Bizeljsko in ostali krajani.

Ne samo teta Micka, tudi me smo imele solzne oči, ker smo videle, kako je bila srečna, ta drobna ženička. Vse podatke, ki jih navajam, nam je sama povedala in seveda vse drži. Rodila se je v Gabrku 17, v Orešju na Bizeljskem. Njen dekliški priimek je bil Gregl, pa tudi mož se je pisal Gregl. Naključje je pač tako prineslo. Imela sta lepo domačijo. Če je videla delo kje pri sosedih, je sama šla pomagat. Rodila je 6 otok. Kasneje se je ločila in živela sama z otroci. Vse nam je naštela po imenu in tudi to, kje so sedaj doma. Celo hišne številke njihovih bivališč nam je povedala. Pa ne samo to, imena vnukov, njihove poklice in kje so zaposleni nam je povedala. Vsi otroci in vnuki jo obiskujejo in z vsemi ima lepe odnose. En sin je v Nemčiji in  na omarici smo videle  lepo čestitko iz tujine. Pred nami jo je obiskal tudi sin in sosedje in vseh je bila strašno vesela.
V domu je že šesto leto. Tukaj se dobro počuti, vsi so zelo prijazni z njo, vendar še vedno misli na svoj dom. »Nikoli ga ne bom pozabila« je rekla. Lani so jo obiskali novinarji iz oddaje Ljudje in zemlja. Zapela jim je 30 pesmi. »Pa bi jim še lahko«, je pripomnila. Zelo rada poje in tudi zna besedila. Milina jo je poslušati. Zaprosile smo jo, naj nam eno zapoje. Pa nam je takoj, pa ne eno, štiri pesmi nam je  zapela: Prav lepa je bizeljska fara, En hribček bom kupil, Sem deklica mlada vesela in Ko iz vrh planinc. Med pogovorom nam je večkrat povedala, kako je danes srečna. »Pa ste kaj utrujeni danes, ko ste imeli toliko obiskov?« sem jo vprašala. »Kje pa, od česa, saj nisem nič delala danes«, nam je odgovorila in nas pogledala z njenimi živimi očmi.

Tako malo je potrebno, da nekoga osrečimo. Da smo osrečile z drobno pozornostjo gospo Marijo, nam je v veliko zadovoljstvo.

J. Obradovič

Na obisku pri najstarejši bizeljanki

Na obisku pri najstarejši bizeljanki

Na obisku pri najstarejši bizeljanki

Na obisku pri najstarejši bizeljanki

Na obisku pri najstarejši bizeljanki

Na obisku pri najstarejši bizeljanki