Krajši dnevi in jutranje meglice v dolini ob barvanju prvih grozdnih jagod naznanjajo, da je jesen blizu. Ker se to dogaja okrog Lovrenčevega, ki je tudi naš farni zavetnik, je običaj, da se ob tem času v vinogradih postavijo klopotci, ki naj odganjajo vsiljivce stran od vinogradnikovega pridelka.

Jutranji vetrič že nekaj dni poganja klopotec pri Balonovih, kjer ga po tradiciji postavijo prve dni avgusta v družbi prijateljev ob ubrani pesmi ter zvokih harmonik. Na Lovrenčevo nedeljo pa je v navadi postavljanje klopotca tudi v župnijskem vinogradu ob farni cerkvi.  Tudi letos smo najprej obeležili ta praznik s svečano sveto mašo, ki je tokrat potekala na prostem, zatem pa so mladi vinogradniki dvignili klopotec, ki bo do jeseni s svojo pesmijo odganjal ptice iz vinograda.

Podpredsednica društva vinogradnikov in prva vinska kraljica Bizeljskega Doroteja Šekoranja je zbranim namenila nekaj besed in prebrala zanimivosti o klepeteci, kot Bizelanci rečemo klopotcu, ki jih je zbrala letošnja vinska kraljica Karin Dobravc Škof. Ob kozarčku rujnega in prigrizku so nato vinogradniki izmenjali besedo dve o stanju v svojih vinogradih o težavah, ki jih pestijo ter o pričakovanjih za prihodnje.

Lea Babič