SVEČNICA 2. februar

Na praznik Gospodovega darovanja se spominjamo dogodka, ko se je Jezus srečal z izvoljenim ljudstvom, ki ga predstavljata starček Simeon in prerokinja Ana.

Na praznik GOSPODOVEGA DAROVANJA ali »SVEČNICO« v cerkvi pri bogoslužju prižigamo sveče, duhovnik jih blagoslovi in po maši jih odnašamo v svoje domove, da bi z njimi prinesli Božji blagoslov v naše vsakdanje življenje.

Letos je svečnica v torek, 2. februarja 2016. Sveta maša bodo ob 17. uri v župnijski cerkvi. Pri sveti maši bo blagoslov sveč. Sveče bodo na voljo tudi v cerkvi. Lepo vabljeni!

LOVRENČEV LIST

 POSTNI ČAS

Na pepelnično sredo 10. februarja 2016, začenjamo postni čas, ki bo trajal štirideset dni. Sklenili ga bomo z večerno mašo velikega četrtka, ko nastopi velikonočno tridnevje. Papež Frančišek je za postni čas napisal poslanico, v kateri vse kristjane vabi, da se zoperstavimo oziroma presežemo globalizacijo brezbrižnosti. Postni čas je spokorni čas in obdobje priprave na veliko noč. Kristjani v tem času pri bogoslužju in v zasebnem življenju več premišljujemo o pomenu Kristusovega trpljenja in njegove smrti na križu ter o njegovi velikonočni zmagi življenja nad smrtjo. Tudi Kristus se je pred nastopom javnega delovanja štirideset dni postil v puščavi, o čemer poročajo trije evangelisti

Pri sveti maši, ki bo ob 17. uri bo tudi obred pepeljenja.

Na pepelnično sredo se po cerkvah vsako leto opravlja obred pepeljenja. Duhovnik verniku na glavo simbolično posuje blagoslovljen pepel, s čimer se navzven pokaže notranja razpoložljivost vernika za spreobrnjenje oziroma poboljšanje življenja.

Strogi post – ko naj bi se samo enkrat v dnevu najedli do sitega – je na pepelnico in veliki petek, zdržek od mesa in mesnih jedi pa vsak petek v postnem času. Namen posta ni prvenstveno v odpovedi določeni hrani in pijači, ampak v spreobrnjenju srca in doseganju večje odprtosti za potrebe bližnjega ter v večji povezanosti z Bogom prek molitve. Cerkev uči, da so dobra dela, post, miloščina ubogim in molitev usmerjena k doseganju osebnega spreobrnjenja in ne sama sebi namen.

Vsak postni petek bomo pol ure pred sveto mašo molili križev pot. Lepo vabljeni k pobožnosti križevega pota.