Tretji pohod v letu med pohodi po bizeljskih pešpoteh v organizaciji TD Bizeljsko je pohod po Orešju, ki poteka v juliju. Na letošnjo Magdalensko nedeljo je v sončnem jutru sonce malo manj pripekalo kot prejšnja leta in po običajnem pozdravu in predstavitvi poti predsednice TD Bizeljsko Mateje Kmetič, smo krenili na pot.

Seveda je bilo treba najprej kaj spiti in prigrizniti. Kmalu smo se ustavili pri Blažinčičevih, kjer nas je pričakala pogrnjena  miza obložena z dobrotami. Gospa Marta se je od zgodnjega jutra trudila, da je postregla z različnim pecivom in toplim sirovim in jabolčnim zavitkom. Ob klepetu smo poskušali ponujene dobrote in se zraven odžejali ter tako pripravili za težji del poti, vzpon v hrib med vinogradi.

Pri križu nas je pričakala Vesna z novo dozo okrepčila pred drugim vzponom, ki je pohodnike pripeljal na Vlko pečino. Tu so uživali ob pogledu na slikovito vinorodno pokrajino. Sledil je spust do Berkovičevega hrama, ki stoji ravno na pravem mestu za vedritev ob nenadni plohi. Da je dež prej ponehal, so pohodniki še zapeli in kmalu nadaljevali pot do cilja pri cerkvi sv. Magdalene.

Lea Babič
Foto: Branko Brečko in Lea Babič