V društvu kmetic rade izkoristimo zimske dni za razna izobraževanja. Včasih nam svoje znanje prenesejo poklicni kuharji, včasih si ga izmenjamo med seboj.  

Že dlje časa je zorela ideja, da se seznanimo z jedmi iz ajdove kaše, ki jo premalo uporabljamo v svoji prehrani. Ajdove jedi so posebej koristne, če jih jemo počasi, z občutkom, v prijetni družbi in s prijetnimi mislimi. Zato smo medse povabile še vinarje, ki so prispevali vina. Magister Janez Istenič nam je priporočil primerno vino k izbrani jedi in ga pri postrežbi tudi predstavil.  Z vinom smo jed dopolnili in obogatili ter mimogrede izvedeli še marsikaj zanimivega o posameznih sortnih lastnostih.

V uvodu smo prisluhnili bajki o ajdi, med posameznimi jedmi pa se je prepletalo še besedilo o pridelavi ajde, uporabi ajdove kaše v prehrani in zdravstvenih učinkih na telo. Jedi smo pripravile v našem društvenem prostoru in postregle v sejni sobi KS Bizeljsko. Priprava jedi iz ajdove kaše je hitra in enostavna. Je sorazmerno poceni in zdrava, le na okus se je treba navaditi. Recepti dopuščajo individualno ustvarjanje. Uporabile smo ekološko pridelano kašo z Balonove kmetije, delo pa si med seboj porazdelile in ga z dobro voljo opravile.

Na jedilniku je bila ajdova kaša z gobami, zelenjavna juha s kašo kot zakuho, ajdova kaša z mletim mesom in solata z ajdovo kašo ter za posladek pečena ajdova kaša s skuto in jabolki. Cilj je bil preživeti večer v prijetni družbi ob kramljanju ter uživanju v ajdovih jedeh in vinu. Po zagotovilih udeležencev je bil cilj dosežen. Upamo, da bo ajdova kaša od zdaj naprej pogosteje na naših krožnikih v spremstvu kakovostnih vin iz našega vinorodnega okoliša. Tokrat smo izbrali modri pinot rose, našo avtohtono sorto rumeni plavec, modro frankinjo in rumeni muškat.

Misel uide v čas cvetenja ajde. Zgodnje dopoldanski sprehod mimo medečega in dišečega ajdovega polja ob poslušanju brenčanja čebel ni samo koristen za telo, temveč tudi za dušo.

Mihaela Balon in Lea Babič