Martinovo se na slovenskih tleh, še posebej v vinorodnih krajih kot je Bizeljsko, povezuje z vinom, a ta dan je na Bizeljskem krajevni praznik v spomin na 11.11. 1945, ko so nemški vojaki v taborišča izgnali 3011 krajanov. Obeležili smo ga s proslavo, ki je tokrat potekala v šotoru pred zadružnim domom.

Skozi program nas je vodila Doroteja Lipej z mlado pomočnico Ano Travnikar. Spomnili sta na težke trenutke naših prednikov, ki so morali zapustiti vse, kar so imeli in se odpraviti na štiriletno izgnanstvo. Kulturni program so tudi tokrat pripravili na OŠ Bizeljsko z mentorjem Vilkom Urekom.  Začel se je z državno himno, ki so jo zapele učenke, otroški pevski zbor pa je med drugimi zapel tudi pesmi bizeljskih avtorjev o domačem kraju. Predsednik združenja borcev za vrednote NOB Martin Najger  je v nagovoru spomnil na čas izgnanstva ter povedal, da so številni v izgnanstvu tudi umrli. Njihova imena so zapisana na spomeniku pred zadružnim domom. Ob tej priložnosti so se njihovemu spominu poklonili  člani društva izgnancev s cvetjem in prižigom sveče. V nadaljevanju je predsednica sveta KS Bizeljsko Mateja Kmetič naštela dosežke v minulem letu in predstavila načrt za prihodnje. Zbrane je pozdravil in jim ob prazniku čestital tudi župan Ivan Molan, ki je poudaril dobro sodelovanje med KS in občino ter potrdil še številne potrebe po ureditvi infrastrukture.

Tudi letos so podelili plakete in priznanja KS zaslužnim društvom in krajankam. Plakete so prejeli: Športno društvo Bizeljsko ob 40 – letnici, PGD Orešje ob 70- letnici ter PGD Stara vas ob 100 – letnici delovanja. Priznanja za svoje delo v domačih društvih so prejele Zdravka Kampijut, Anica Travnikar in Marija Rajterič ter Ljudski pevci Bizeljsko, ki so sodelovali tudi v kulturnem programu prireditve. Letošnja prireditev ob krajevnem prazniku se je končala s pesmijo ŽePZ Mravljice ob spremljavi citrark Anamarije in Eme Agnič in pogostitvijo.

Nagrajenci bodo v prihodnje podrobneje predstavljeni v rubriki Portreti, nominacijam pa lahko prisluhnete tudi v priloženem video posnetku.

Lea Babič
Video: Videokom Davor Lipej