Koledovanje je star narodni običaj v času okrog novega leta. V času med božičem in svetimi tremi kralji (6. januar) hodijo koledniki od hiše do hiše in prepevajo kolednice. Kolednice so priložnostne pesmi, s katerimi koledniki zaželijo srečo, zdravje in dobro letino. Sestavljene so iz treh delov. Prvi del je pozdrav gospodarju in njegovi družini, v drugem delu zaželijo srečo, zdravje in dobro letino, v tretjem pa prosijo darov. Po navadi so jim gospodinje dale kaj za pod zob, kar so nato skupaj pojedli in popili. Ponekod še ohranjajo ta običaj, nam pa so ga pričarali Katice in Fantje Ljubljančani na nedeljskem koncertu kolednic z naslovom Od Miklavža do svečnice.

Katice so ženska vokalna skupina navdušena nad pestrostjo slovenske ljudske pesmi. Največji izziv jim predstavlja združevanje starega z novim in tradicionalnega z modernim. Njihov repertoar obsega priredbe ljudskih pesmi in povsem izvirne pesmi iz vseh slovenskih pokrajin. V času božično novoletnih praznikov največ zanimanja vzbudijo s koledniškimi pesmimi.

V skupini Fantje Ljubljančani prepevajo nekdanji člani Akademske folklorne skupine France Marolt in so se nam že predstavili na Srečanju ljudskih pevcev Veseli hribček. Na tokratnem po novoletnem koncertu smo lahko uživali ob poslušanju kar dvajsetih pesmi.

Lea Babič