Verzi himne bizeljskega ajdovega kolača “Ajdov kolač, kralj si ti vseh pogač … ” so tudi letos odmevali v ušesih številnih obiskovalcev te tradicionalni bizeljske prireditve na turistični kmetiji Bela gorca družine Balon na Bizeljskem, ki jo organizira Društvo kmetic Brežice aktiv Bizeljsko in ki je letos slavila deseto obletnico. Vsakoletna prireditev, ki jo popestrijo številni nastopajoči, je bila ob letošnjem jubileju še posebno slovesna. Pričela se je z nastopom kapelske pihalne godbe, ki je z Avsenikovo Golico pričakala in navdušila obiskovalce, obširen kulturni program pa se je nadaljeval z nastopi mladih pevcev bizeljske osnovne šole z mentorjem Vilkom Urekom, MoPZ Bizeljsko, folklorne skupine Duplo Pišece, humoristke Pišečke Mice in Lojzeta Ogorevca ter pevca Korada s himno kolaču. V vlogi voditeljice se je tudi tokrat izkazala Nataša Šekoranja Špiler.

Društvo je ob 40. letnici organiziranega delovanja društva kmetic Brežice in ob tej pomembni obletnici razstave in ocenjevanja bizeljskega ajdovega kolača izdalo zbornik, ki zajema bogato zgodovino delovanja društva. O pomenu prireditve so poleg predsednice Zdravke Kampijut in predsednice bizeljskega aktiva Slavice Antolovič spregovorili tudi povabljeni gostje, ki so ob tem društvu izrekli čestitke: Katja Čanžar , podžupanja občine Brežice, Milena Vranetič koordinatorka prireditve, predsednica občinske turistične zveze Branka Stergar, vodja izpostave kmetijske svetovalne službe Brežice Milena Rožman, Marija Levak, svetovalka za  kmečko družino in dopolnilne dejavnosti pri KGZ Novo mesto ter predsednica sveta krajevne skupnosti in turističnega društva Bizeljsko Mateja Kmetič, ki je podelila priznanja KS nekaterim zaslužnim udeležencem »zgodbe o bizeljskem ajdovem kolaču«. Prireditev je s svojo prisotnostjo počastila slovenska kmetica leta 2016 Jelka Krivec in številni prijatelji ter ljubitelji bizeljskega ajdovega kolača.

Tudi letos se je peke bizeljskega ajdovega kolača za razstavo in ocenjevanje lotilo 23 mojstric in mojstrov, med njimi tudi osnovnošolec OŠ Bizeljsko, ki je za svoje delo prejel srebrno priznanje in s tem potrdil, da se bo peka kolača nadaljevala tudi v prihodnje. Po besedah predsednika ocenjevalne komisije Damjana Goloba kvaliteta vsako leto narašča in se več ne pojavljajo napake, ki so bile prisotne ob začetku teh prireditev. Podeljeno je bilo 6 bronastih, 14 srebrnih in 3 zlata odličja, ki so jih prejele Erna Rožman, Renata Zagmajster in Mira Danko. Jožica Putrih je s svojim kolačem sodelovala na vseh desetih ocenjevanjih in za to prejela posebno priznanje.

Obiskovalci so si z zanimanjem ogledali razstavljene ajdove kolače, ki so jih lahko tudi poskusili. Za popestritev so članice aktiva pripravile razstavo ročnih del.  Na zunanjem prostoru pod šotorom se je odvijala mala tržnica in pokušina vin domačih pridelovalcev z veselim druženjem.

Branko Brečko
Foto: Lea Babič in Branko Brečko