oseb in družabne prostore, ki bodo služili za elitni vinski turizem. Nakupu in obnovi, ki jih je po besedah mag. Janeza Isteniča znašal okoli pol milijona evrov, je botrovala odlična klet, z debelimi zidovi, kjer na 200 m2 površin že nekaj časa zori okoli 150 tisoč steklenic penin letno. V zgornjih dveh etažah pa so dobili okoli 400 m2 bivalnih prostorov, kjer so uredili restavracijo, družabne prostore in šest sob visokega kakovostnega razreda s štirimi zvezdicami. Te so se pridružile še 8 sobam, ki so jih že tržili na domačiji.

Janežičeva hiša je v bistvu vila, ki je do leta 1945 funkcionirala kot uspešna posest, Jože Janežič, ki živi v Munchnu je na predaji prostorov poudaril, da je po vrnitvi v denacionalizacijskem postopku ni mogel obnoviti, poskrbel je le za streho in tako za ohranitev hiše. Zato je mag. Janezu Isteniču dejal, da njihov dogodek gleda z enim srečnim in enim solznim očesom, saj jim je hišo pred štirimi leti prodal, in je zdaj zaživela v vsem svojem siju. 
V Hiši penin Istenič načrtujejo elitni vinski turizem, organiziranje primerjalnih degustacij slovenskih penin, šolanje degustatorjev penečih vin z mednarodnimi učitelji in obogatitev turistične ponudbe kraja, njegovega družabnega življenja in prepoznavnosti. Ob tem pa upajo tudi na povrnitev ugleda znanega vinogradniškega območja.

Pridobitev je pozdravil tudi župan občine Brežice Ivan Molan in poudaril pomen tovrstnih dosežkov, in sicer tako za družino kot turistično ponudbo v kraju in širše v občini. Na otvoritvi, ki sta jo lepšala Polona Žalec in Andrej Boštjančič Ruda iz Brencl bande, so se zbrali številni prijatelji družine, ki jih spremljajo v njihovi uspešni zgodbi ustvarjanju penin v Stari vasi na Bizeljskem. 

S. Vahtarić

Isteničevi odprli Hišo penin

Isteničevi odprli Hišo penin

Isteničevi odprli Hišo penin

Isteničevi odprli Hišo penin

Isteničevi odprli Hišo penin

Isteničevi odprli Hišo penin

Isteničevi odprli Hišo penin