Najprej smo obiskale grad Snežnik, kjer smo v zavetju drevoredov stoletnih dreves začutile hlad ter si razložile od kod ime. Romantični grad nam je predstavila prijazna vodička, ki nas je popeljala iz nadstropja v nadstropje in nam pričarala takratno življenje na gradu. Po sobah je razporejeno lepo ohranjeno pohištvo iz druge polovice 19. stoletja, ki tudi samo pripoveduje zgodbe tistih časov.

Od tu nas je pot vodila v muzej cerkniškega jezera družine Kebe, kjer so nam na živi maketi in preko multivizije prikazali delovanje narave v presihajočem jezeru. Žal je za panoramski ogled jezera v živo zmanjkalo časa, saj so nas že čakali s kosilom na turistični kmetiji Kontrabantar v bližini Cerknice. Po kosilu smo si lahko ogledale pripravo konjske vprege za prevoz kot so ga opravljali včasih iz nuje, zdaj pa kot zanimivost gostom. Vožnja z vozom je ostala v načrtu za kdaj drugič, saj je tudi tokrat bil čas naš gospodar. Morale smo na pot proti Borovnici. Tam nas je pričakala prijazna gospa Marija Suhadolnik v čudoviti opravi, kot so jo tukajšnje ženske pred več kot sto leti nosile ob nedeljah. Med vožnjo nam je predstavila svoj kraj in okolico, kmečko življenje tukaj ter nas povabila med svoje nasade ameriških borovnic. Izvedele smo veliko novega o pridelavi tega sadja ter o značilnostih barja, kakor tudi o težavah pridelovalcev. Med grmički z grozdi modrih plodov, smo se lahko sprehodile in jih poskusile ter kupile za svoje domače. Sledil je še postanek ob znameniti Plečnikovi cerkvi v Črni vasi.

Dan se je prevešal v večer in treba se je bilo odpraviti proti domu. Ugotovile smo, da je bilo dosti premalo časa za ogled vsega, kar bi nas v teh krajih še zanimalo, zato jih bomo morale še kdaj obiskati.

Lea Babič

 

img 1img 2img 4img 5img 6img 7img 8img 9img 10img 11img 12img 13img 14img 15img 16img 17img 18img 19img 20